X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Intervju: Mourinho

Real Madrid bo se danes na stadionu Bernabeu Santiago pomeril proti Valladolidu v okviru 34. kroga La Lige in Jose Mourinho je zato včeraj stopil pred novinarje: “Že od trenutka, ko smo spoznali, da ne bomo mogli osvojiti La Lige smo rekli, da čeprav prva tri mesta zagotavljajo igranje v Ligi prvakov, drugo mesto vseeno ni enako tretjemu. Borimo se, da bi ohranili drugo mesto. Bili smo že 10 točk za Atleticom in sedaj, ko imamo 6 točk prednosti, si ne želimo tega zapraviti in si želijo še osvojiti kar se da veliko točk. Želimo nadaljevati brez izgubljene domače tekme v tej sezoni in igramo proti ekipi, ki je v najboljšem možnem stanju. So mirni, so dosegli svoje cilje, ne čutijo pritiskov in zato prihajajo na Bernabeu, da bi poskusili zmagati tekmo.”

Na vprašanje o njegovi prihodnosti z belim baletom je Mourinho odgovoril: “Ne morem vam ničesar potrditi. Lahko potrdim, da me do konca sezone čaka še pet prvenstvenih tekem in finale pokala, potem pa se bom s predsednikom in Jose Angelom pogovoril o moji prihodnosti. Kot sem rekel, se bomo usedli in se mirno pogovorili, ne le kot predsednik in trener, temveč tudi kot prijatelji. Nisem se še odločil, ali bom ostal ali ne. Moja žena in moji otroci bodo to vedeli prej. Imam čudovito družino, ki me je vedno podpirala in ko je prišel čas odločitve, kaj je najboljše za mene in oni so se vedno žrtvovali za moje želje in spremembe. Težko mi je bilo zapustiti Inter in Chelsea. Zato, ko se bom odločil, bodo prvi, ki bodo izvedli in nato predsednik in Jose Angel.”

O govoricah v medijih o spremembah v številnih različnih klubov, je Mourinho dejal: “Mislim, da se to zgodi skoraj vsakomur v nogometu. Pogledaš Pariz; Carlo odhaja in ne vem, kdo ga bo nadomestil. Gledaš Bayern, podirajo rekorde in njihov trener zapušča ekipi in Guardiola prihaja na njegovo mesto. Pogledaš City in Mancinija odhaja in nekdo drugo prevzema njegovo mesto. Gledaš Chelsea in Benitez odhaja, sam pa ga bom nadomestil … obstaja veliko klubov, kjer se postavljajo velika vprašanja. V nekaterih primerih so to spremembe, ki se bo zgodilo, v drugih pa so to samo špekulacije. Kot trenerji smo se prilagodili temu. Še vedno imam isto čast in veselje, da bi dela za ta klub, kot sem jo imel mesec ali dva nazaj. Sam sem manj zadovoljen, ker sem pred dnevi izpadel iz tekmovanja, vendar pa z enako stopnjo profesionalnosti.”

Pritiska tukaj ne čutim. S pritiskom se znam spopasti. Moje odločitve nima nobene veze s pritiskom, saj sem jaz tisti, ki sam sebi delam pritisk in mi ga ne določa noben drug. Naše delo je tvegan poklic, tudi sedaj, ko nekdanji igralci, ki so postali trenerji, ko mi govorijo isto stvar, kako enostavno je biti igralec in kako težko je biti trener. Kako enostavno se je “odklopiti” kot igralec in kako zapleteno je biti trener. Življenje se popolnoma spremeni,” je povedal Mourinho o tem, kako on opravlja različne trenerske odločitve.

V zvezi z njegovim morebitnim odhodom iz kluba je bil vztrajen: “Nima smisla govoriti o mojem odhodu. Če bom odšel, vam ne bom povedal, zakaj odhajam. Klube sem vedno zapuščal v dobrih odnosih, prav tako je bilo pri Chelseaju, kjer nisem imel sporov, kot se je zdelo. Od vseh klubov, ki sem jih zapustil ni zapisano nobene negativne besede z moje strani, prej nasprotno. In to se ne bo spremenilo na dan, ko bom odšel od tukaj, kadar se bo to zgodilo … ko bom odšel, naj bo to letos ali prihodnje leto, ne bom dajal intervjujev ali kritiziral. Življenje je lepo, življenje v nogometu je fantastično. Vedno moraš uživati ​​s polno paro. Eno obdobje se konča, drugo se začne z in to se mora zgoditi z najboljšim odnosom in največjim spoštovanjem do kluba. Imam veliko spoštovanje do vseh klubov v katerih sem delal in sem zelo hvaležen za priložnosti, ki so mi bile dane. Imel bom enak občutek, ko bom zapustil Madrid in mu bom zaželel najboljše v prihodnosti.”

Mourinho je na vprašanje o naslovih, ki jih je osvojil s klubom odgovoril naslednje: “Mislim, da ko je moje delo vrednoteno, to ni vrednoteno na način, ki ni nikoli absoluten, vedno z upoštevanjem kar sem dosegel in zato je moja krivda za osvojitev toliko naslovov in da so pričakovanja vedno višji od tistega kar prejmeš, zato sem prinesel ta list papirja. Ligaški rekord je moj. Vi boste to poskušali izbrisati, vendar vam ne bo uspelo. Ena ekipa bo morali premagati ta rekord in bom videl kdaj se bo to zgodilo. Dvajset let brez naslova Copa del Rey, ker to ni enostavno. Sam sem osvojili Copa del Rey 20 let kasneje, kar prav tako ni mogoče izbrisati. Superpokal je majhen dosežek v primerjavi s tremi polfinali Lige prvakov, ki pa ne zadovoljujejo mojega ega in me ne pomirjaj.Toda to ne more biti lahko doseči. Ne more biti lahko, saj so Toshack, Di Stéfano, Antic, Arsenio, Capello, Floro, Valdano, Heynckes, Hiddink, Camacho, López Caro, García Remón, Del Bosque, Queiroz, Luxemburgo, Juande, Schuster in Pellegrini vsi skupaj v 21. letih dosegli pet polfinal. Slabi fant pa je Mourinho, ki je dosegel tri polfinala Lige prvakov v treh letih. Tri z enim trenerjem in pet v 21. letih, to je razlika. Ampak ponavljam, to ne krepi mojega ega, saj to zame pomeni skoraj nič, ampak ligaški rekord pa je moje”.

Real Madrid je izpadel v polfinalu Lige prvakov proti Borussii Dortmund, vendar pa Mourinho priznava: “Želim, da jo Madrid osvoji. Chelsea je ni dobil pod mojim vodstvom, vendar sem bil presrečen, ko jo je osvojil lani. Ko delam za nek klub, ga vzljubim. Ne zanima me, kdo je trener ali predsednik. Ko bom zapustil Madrid, bo zame ostal posebno mesto. Želim, da Madrid osvoji deseti pokal. Če z mano, odlično. Če ne, pa z nekom drugim. Rad imam ta klub. Vesel sem bil zmage Chelseaja. Takšen sem. Ko zapustim klub, mu želim dobro, ne slabo. Vedno me bo osrečilo, ko bo Real Madrid osvojil deseti naslov.”

Kar zadeva morebitne razlike z novinarji, je Mourinho pojasnil: “Ne, bil je res dobro. Napake? Ni bilo napak. Še vedno mislim, da novinarji nimajo kaj delati na letalu ekipe ali na v objektih za treniranje prav tako. To, da ne igram vašega najljubšega otroka je prav. Mislim, da so bile moje odločitve prave. Z navijači imam odličen odnos. Žvižgajo, ker smo izgubili tekmo, popolno. Navijači so odlični in moram se jim zahvaliti, kar so napravili fantastičen stadion, ki bi se lahko končalo drugače po prvi tekmi. Kar zadeva igralce, ki želijo, da so vsi obravnavani enako in da imajo trenerja, ki se je odločil s svojo glavo, naj povem, da nima problema z njimi. Problemi obstajajo, če nekdo verjame, da je nad ostalimi. Sem miren in nimam nobenih težav. V zvezi s tem sem miren.”

Na vprašanje o izjavi Cristiana Ronalda, ki je dejal, da bo on bil tisti, ki se bo odločil o njegovi prihodnosti v klubu, ne glede na druge dejavnike, je Mourinho odgovoril: “Mislim, da je to pravi odgovor. Mora misliti na sebe in svojem klubu. Klubu, kjer ni bil srečen prve tri mesece, nato pa je bil vesel. Vedno sem poskušal to vcepiti v glavo mojim igralcev. Vedno sem nadaljeval z motivacijo ljudi, od tistih s katerimi sem imel dobre odnose, do tistih, ki so bili prizadeti, ker jih nisem imel. Kar je pomembno je klub in igralec se mora ločiti od trenerja, predsednika, … Res mi je všeč njegov odgovor. Igralec mora biti popolnoma predan klubu in nikoli ne sme razmišljati o tem, ali bo klub imel tega ali drugega trenerja. In kot sem že rekel, mislim, da je super tako za Cristiana, kot tudi za Real Madrid, da bosta še naprej delala skupaj in to je tisto, kar upam, da bo še naprej 100% mislil na Real Madrid.”

Ko so jih vprašali o stvareh, ki bi jih spremenili, če bi lahko začela znova v Real Madridu, je trener dejal: “To je težko in nemogoč duševen izziv, ki vodi v nikamor. Imam odličen odnos s predsednikom, s Josejem Angelom in upravo. In če je katera točka, kjer sem bil lahko bolj prepričljiv, bolj določen in zahteven, je bilo to na koncu moje prve sezone. Po koncu prve sezone bi moral pripeljati Diega Lópeza. Želel sem si ga, vendar nisem storil dovolj, da bi ga dobil. Škoda.”

Za zaključek je Mourinho govoril o razlogih tega, da je Real v La Ligi tako daleč za Barcelono: “Slabo smo začeli in plačali ceno. Strinjam se, da bi morali v igri za naslov ostati dlje, oziroma ne bi smeli tako zaostati že tako zgodaj. Mislim, da rekorda 100 točk ne bo lahko premagati. Barceloni lahko uspe in če ji, bo to zato, ker so verjetno najboljša ekipa zadnjih 20, 30 let. Zdaj so zbrali nekaj rezultatov, ki niso bili pričakovani in po vaše niso več dobra ekipa. Ponosen sem, da sem prekinil njihovo ligaško vladavino, potem ko je na mednarodni sceni to uspelo že Interju. Ponavljam, Barça je fantastična ekipa. Bili smo žalostni ob začetku La Ligi in ko tvoj težek konkurent izgubi točke ali mu daš prednost, jih bo težko premagati. In to je tisto, kar se je zgodilo.”