X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Intervju: Florentino Perez

Florentino Perez je stopil pred novinarje na izredni novinarski konferenci na predsedniškem balkonu stadionu Santiago Bernabeu po seji upravnega odbora kluba. Predsednik je začel pogovor z napovedjo dveh stvari: “Prva je, da smo po pogovorih z našim trenerjem, Joséjem Mourinhom, prišli do zaključka, da končamo naše sodelovanje ob koncu sezone. Vodstvo kluba in trener verjamemo, da je napočil pravi trenutek, da končamo naše sodelovanje. Radi bi se zahvalil Joseju Mourinhu za trdo delo v zadnjih treh sezonah. Moštvo je v zadnjih treh sezonah močno napredovalo. Rad bi mu zaželel vse najboljše na nadaljnji trenerski poti. Druga je, da v skladu s 38. členom statuta in kot predsednik Real Madrida, smo v upravnem odboru začeli proces predsedniških volitev. Volitve bodo po vloženih kandidaturah potekale 16. junija. Odločil sem se, da grem na te volitve in zato bom predstavil svojo kandidaturo že v prihodnjih dneh.”

Na vprašanje o razlogih, zakaj se je odločil za konec sodelovanja s Josejem Mourinhom, je dejal: “Vprašanje se ne ujema z realnostjo. To je bila obojestranska odločitev, tako da nikakor ga nismo odpustili.” O pogovoru, ki ga je imel s portugalskim trenerjem, je dejal: “Ko nekdo zapusti Real, pri njem vedno ostane grenak priokus oziroma neko nezadovoljstvo. A po treh letih sodelovanja z Mourinhom je napočil pravi čas za odhod. Mi se mu zahvaljujemo za vse napore, ki jih je vložil v naš klub. Pogovor je bil iskren in sva se pogovarjala o problemih, ki jih je mogoče rešiti. Na osebni ravni je Mourinho prepričan, da je bolje, da zapusti klub in mislim, da je sedaj prava odločitev za začetek novega projekta.”

V zvezi s tem kaj je bila najboljša in kaj najslabša stvar portugalskega trenerja na klopi Reala, je Florentino Perez dejal: “Dosežek Mourinha je po našem mnenju ta, da je naredil velik napredek kar zadeva tekmovalne intenzivnosti in na športnem nivoju. Sedaj smo na pravem mestu, potem ko pred njegovim prihodom nismo bili niti nosilci skupin v Ligi prvakov in smo izpadli v osmini finala. Izkušnja je pozitivna. Lansko leto smo vsi bili navdušeni nad sezono ekipe in rekordno La Ligo. Naša zahtevnost je tista, ki nas dela velike, z drugimi mesti v prvenstvu, finalom pokala in izpadom v polfinalu Lige prvakov pa se ne moremo zadovoljiti. Smo izbirčen in ponosni smo na to. Naša kultura je zmagovati. Sama ekipa je pozitivna, vendar pa ta sezona ne zadošča ravni kluba in Mourinha.”

Na vprašanje ali je pri odločitvi vplivala tudi Portugalčeva odpravnina, je bil predsednik jasen: “Ni se šlo glede odpravnine. On je to povedal že na tiskovni konferenci in sam to ponavljam. Všeč bi mi bilo, če bi Mourinho ostal v klubu. Ampak bil je pod pritiski, ki so bili na koncu nevzdržni.” In ali je to skupno odločitev v dobro Real Madrida, je zatrdil: “Vsak trener ima svojo osebnost, vendar pa v njegov obseg konkurenčnosti ne gre dvomiti. Če se je kdaj zmotil se je opravičil, vendar pa je prišlo do nevzdržnih nivojev pritiska. V Realu smo na to vsi navajeni, vendar so sedaj časi, ko je ta presegli meje normalnega. To je klub kjer smo vajeni živeti pod pritiskom in menim, da tisti, ki to lahko vzdržimo, to lahko storimo zato, ker imamo dovolj izkušenj za kaj takega. Tudi sam sem se ob prihodu v klub leta 2000 lovil. Včasih gredo stvari pod pritiskom in Mourinho mi je povedal, da v Angliji nogometna tekma traja dve uri pred in dve uri po tekmi, v Španiji pa se raztegnejo na cel teden in 24 ur na dan. Po drugi strani pa je to veličina tega kluba, ker ne moreš zaspati niti za en dan. Vendar pa je to pritisk, ki ni normalen iz ni smiselno opravljati z žalitvami in obrekovanji, ker ima vsakdo družino in otroke.”

Na vprašanje o odnosu med Mourinho in njegovi igralci, je bil odkrit: “Tehnične odločitve trener so se vedno spoštovale. Te stvari so se dogajale in se še bodo zgodile v Real Madrid. Najbolj pomembna stvar je, da so člani kluba enotni. Ne bomo izgubili gospodarske in institucionalne stabilnosti, čeprav je danes žalosten dan. Ta dom se bo ga vedno spominjal, da je naredil preskok v konkurenčnosti. V treh polfinalih Lige prvakov nismo imeli sreče. Lahko bi bili v vseh finalih. Trener zelo zahteven do sebe in drugih.” In glede tega, ali so bili trener ali igralci pri tem preveč zaščiteni, je dejal: “V tem novem obdobju sem bil distanciran od igralcev in nisem motil ne trenerja, ne igralcev.”

Na vprašanje, ali gre za neuspeh Mourinha, je Florentino Perez dejal: “Če tretjemu predstavite pomen besede neuspeh s to ravnjo uspeha, ki smo ga imeli, to ne opisuje resnice in bi bilo nepravično, da to storite. Kljub temu pa to v naši kulturi ni dovolj, vendar pa je pomembno, da smo se vrnili na mesto, ki mu pripada. Madridismo je bolj poenoteni kot kdajkoli prej. Ko sem prišel pred štirimi leti, je bil klub v burnem obdobju, zato se ne smemo tam vrniti.” In razlog, zakaj Mourinho in Cristiano Ronaldo nista šla po medalji za drugo mesto v pokalu, je Perez dejal: “Mislim, da je bil razlog za to, ker sta bili izključena zato nista šla.”

Glede tega, kakšen naj bi bil novi trener prve ekipe je dejal: “Nimamo nikakršnega dogovora z nobenim trenerjem, to bo delo za naslednje dni. To je klub, ki je odprt svetu in ne omejuje ničesar. Želimo si, da bi bila to oseba, ki nam bo pomagala še naprej napredovati, saj imamo danes veliko gospodarsko in institucionalno stabilnost, poleg tega pa nikoli ne smemo pozabiti na športna raven.” O morebitnem prihodu Ancelottija, je Florentino zatrdil: “Imamo veliko spoštovanje do PSG-ja. Pred nekaj dnevi je bil naš izvršni direktor na pogovorih s predsednikom PSG-ja, da bi razpravljala o tej možnosti, ker smo verjeli, da se mu steče pogodba. Ampak, ker je to težava, ki ga bomo obravnavali jutri, bomo razmišljali o tem kasneje. Obstaja več možnosti.”

O tem, ali bo pri predsedniški kandidaturi sodeloval tudi Zidana, je dejal: “To ni tema za danes. V prihodnjih dneh je odprt volilni proces in da je čas, da se posvetimo temu kar počnemo. Zidane je igralec, ki je s celotnim srcem pri belih in navijači so ljubili njihovo igro, njegove vrednote. Opravlja trenerski tečaj in nisem govoril z njim. Je eno od sredstev tega kluba.” Na koncu je spregovoril še o možnih tekmecev na volitvah: “Razen v preteklosti, so vedno bili tekmeci in konkurenca je vedno zdrava.”