X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Nikola Mirotić MVP rednega dela Lige Endesa 2012/13

Nikola Mirotić je bil izbran za MVP (najkoristnejši igralec, op. p.) rednega dela sezone Lige Endesa 2012/13, s čimer je nasledil ameriškega igralca Andya Panka, ki jo prejel to nagrado v lanskem letu. Igralec Real Madrida je osvojil to častno nagrado prvič v svoji karieri, potem ko je imel statistični indeks 16,2 na več kot 33. tekmah in je popeljal Real Madrid do njegovega najboljši dosežek v rednem delu sezone v zadnjih 40. letih. Nekdanji igralec Realove akademija je bil izvoljen tudi s strani štirih drugih članov “dream teama”, njegovega soigralca Rudya Fernandeza in Sergia Rodrigueza ter Nocionia (Laboral Kutxa) in Tomiča (Barcelona Regal).

Če smo bili v lanski sezoni priča njegovemu preboju v Evroligi, kjer je že drugo leto zapored osvojil nagrado vzhajajoče zvezde (Rising Star, op. p.) za najboljšega mladega igralca v konkurenci, pa je v tej sezoni Nikola Mirotić stopil na sceno tudi v ACB ligi. Pri starosti 22. let in v svoji četrti sezoni v Real Madridu, je nekdanja mladinski igralec postal eden od velikih zvezd španske lige. Njegove odlične predstave v rednem delu sezone, kjer je v povprečju dosegel 12,6 točke, 5,5 skoka in 16,2 statističnega indeksa na tekmo, so mu pomagale, da se je njegovo ime postavilo ob bok najboljšim igralcem v tem tekmovanju.

Napredek Mirotić nima meja in letos je tako postal eden od vodij igre Real Madrida. Špansko-črnogorski igralec je bil izbran v ekipo ACB lige, prav tako pa je bil imenovan tudi za igralca kroga v 2. in 21. krogu. S svojo nepozabno predstavo proti ekipi Blancos de Rueda Valladolid, ko je imel statistični indeks kar 46, se je zapisal v zgodovino lige ACB kot najmlajši igralec, ki je dosegla tako visok statistični indeks. Tudi v Real Madridu nismo videli tako velikega indeksa že vse od Sabonisa in Arlauckasa iz leta 1995. Od 33. tekem, ki jih je odigral v rednem delu sezone (edini poraz je prišel na zadnji tekmi proti Lagunu Aro), je Realov krilni center igral na 29. tekmah in sicer v povprečju 23 minut na tekmo.

Njegov napredek v primerjavi z lansko sezono je bil spektakularen. Potem ko je v lanski sezoni v povprečju dosegel devetih točk na tekmo, je v tej sezoni letvico dvignil na 12,6 točk, iz štiri skokov na dobrih pet, iz statističnega indeksa 11 na 16 in tako je napredovala tudi v vseh ostalih pogledih igre, vključno pri ukradenih žogah, blokadah, prekrških, ki so bili storjeni nad njim in odstotku zadetih metov. Mirotić je popeljal Real Madrid do rekordnega dosežka v rednem delu sezone s 30. zmagami in najboljšega napada v zadnjih 24. sezonah.

POVPREČJE MIROTIĆA V REDNEM DELU LIGE
Točke Skoki Asis. Ukradene žoge Blokade Prekrški storjeni nad igralcem %3T/2T/PM Statisti. indeks
12,6 5,5 0,9 0,9 0,8 3,5 48/54/80 16,2