X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Mogočni Real v svojo družino sprejel Slovence

Slovenski navijači Reala so v velikem številu spremljali ljubljence na gostovanju v Münchenu.

Klubski velikan Real Madrid ima simpatizerje po vsem svetu, izjema ni niti Slovenija. Klub navijačev Real Madrid Slovenija se odpravlja v Lizbono. Spoznajte Peña Madridista Eslovenia.

V soboto bo Real Madrid lovil jubilejni deseti evropski naslov, zanj pa bo navijalo tudi veliko Slovencev. Tisti najbolj zagreti si bodo dvoboj ogledali na Čatežu pri Trebnjem, nekaj srečnežev bo pesti za bele baletnike stiskalo na Luzu, nekateri bodo v Madridu. O tem, kako se navijači madridskega Reala družijo na sončni strani Alp, smo se pogovarjali s predsednikom Kluba navijačev Real Madrid Slovenija.

Slovenci, katerih nogometna srca bijejo za madridski Real, so se najprej začeli družiti na različnih forumih. Leta 2004 so prišli na idejo, da bi imeli lasten forum, štiri leta pozneje je luč sveta ugledala njihova spletna stran, kjer promovirajo Real, predvsem pa izpostavljajo željo, da se navijači devetkratnih evropskih prvakov družijo in spletajo nove prijateljske vezi.

Skupaj s hrvaškimi stanovskimi kolegi pred Allianz Areno na Bavarskem.

Zbrali se bodo na Čatežu pri Trebnjem

Težnja po rednem druženju je leta 2012 poskrbela, da so uradno ustanovili Klub navijačev Real Madrid Slovenija. Še istega leta ga je priznal madridski klub kot uradni navijaški klub z imenom Peña Madridista Eslovenia.

“Za naše člane vsako leto organiziramo piknik, kjer se lahko dodatno spoznamo in bolj sproščeno spregovorimo o belem baletu. Naši člani uspešno zastopajo barve društva na turnirjih malega nogometa tujih navijaških skupin v Sloveniji. Dva smo že osvojili. Poleg tega pa vse pogosteje organiziramo tudi skupne oglede tekem Reala v Sloveniji, tako si bomo med drugim skupaj ogledali tudi finale lige prvakov. Zbrali se bomo na Čatežu pri Trebnjem,” je povedal Marko Sotošek, predsednik Peña Madridista Eslovenia, in dodal, da si bodo trije srečneži z vrst kluba ogledali finale lige prvakov v živo, šest pa se jih bo napotilo v Madrid, kjer v soboto zvečer pričakujejo veliko slavje. Ulice španske prestolnice bodo po tekmi oživele v vsakem primeru, naš sogovornik pa si želi, da bi se veselili tisti navijači, ki imajo oblečene bele drese.

V Madridu vihrajo tudi slovenske zastave.

Španci so pozitivno presenečeni

V preteklosti so člani društva obiskovali bližnja gostovanja Reala, bili so v Torinu, Milanu, Dortmundu, Münchenu, Zagrebu … Real jim pomaga, da si lažje zagotovijo vstopnice. V tej sezoni jih je bilo največ v Torinu in Münchnu, tekme v Madridu pa zaradi visokih cen še vedno predstavljajo veliko oviro. Srečanj se resda udeležujejo tudi v Španiji, a le tolikokrat, kot jim to dopušča denarnica.

Kako na njih gledajo španski navijači Reala? “Ker se na tekme vedno odpravimo s slovenskimi zastavami in simboli našega društva, nas opazijo tudi Španci. Vedno so pozitivno presenečeni in obenem ponosni, da prihajajo na tekme tudi navijači iz majhne in oddaljene Slovenije,” je zaupal zaljubljenec v belo barvo.

Slovenski navijači so imeli nekajkrat priložnost, da spoznajo nogometaše Reala in z njimi poklepetajo. Največkrat se to pripeti v času, ko so na pripravah v Avstriji ali pa pred vadbenim središčem Valdabebas v Madridu. Marko se spominja, kako je pred leti v Milanu na ulici srečal legendarnega napadalca Reala Emilia Butraguena. Seveda so se takoj zaslišali sprožilci fotoaparatov …

Nekateri so imeli takšno srečo, da so naleteli na najboljšega nogometaša na svetu, Cristiana Ronalda.

Druženje vseh uradnih navijaških klubov v Madridu

Največ članov Peña Madridista Eslovenia prihaja iz Štajerske, klub je pobraten s podobnim navijaškim klubom iz Hrvaške, s katerim se srečujejo na piknikih ter hodijo tudi na posamezne tekme. Julija bodo gostovali pri madžarskih navijačih Reala na pikniku in turnirju malega nogometa, lani pa so bili na letnem druženju vseh uradnih navijaških klubov Real Madrida v Madridu. “Bilo je prekrasno. Predstavlja nekakšen praznik navijačev, udeležba je številčno omejena. Zbralo se nas je sedem tisoč, ogledali pa smo si dobrodelno tekmo med legendami Real Madrida in Juventusa,” se Sotošek spominja dogodka, ki je nanj naredil mogočen vtis.

Takšen je El Clasico od blizu.

Navijačev Barcelone ne sovražijo

Na slovenske simpatizerje Barcelone ne gleda zviška, niti se do njih ne vede slabšalno. Pravi, da si vsak izbere svoj klub, za katerega navija oziroma s katerim se lahko identificira, zato v to ne misli posegati. “Enako gledamo na navijače Barcelone kot recimo na navijače Bayerna. Mogoče je čutiti malce več rivalstva, a vse v mejah normalnega.” Od časa do časa jim kdo očita, zakaj navijajo za tuji klub, če bi lahko stiskali pesti za slovenskega. Pri Marku očitek niti ne drži povsem, saj ima v Sloveniji svojega favorita. To je NK Maribor.

Mariborčani so v sredo izgubili finale pokalnega tekmovanje proti Gorici, sam pa upa, da Real v soboto ne bo doživel podobne usode z mestnim tekmecem v finalu lige prvakov. “Verjamem v zmago Reala ter osvojitev tako želene La Decime,” pravi Marko, ki v ekipi Reala najbolj spoštuje kapetana Ikerja Casillasa, saj po njegovem najbolje pooseblja vse, kar predstavlja Real. Izpostavil je ravno dolgoletnega vratarja, ki lahko v soboto uresniči sanje in po zmagi nad Atleticom prejme v roke lovoriko. Že deseto evropsko krono!

Avtor: Rok Plestenjak (Novinar Planet Siol.net)
Vir: Siol.net