X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

V Španiji Real, v Evropi Real, na svetu Real – ABUDABI 2017

imgur.com

Priljubljen napev navijaške skupine Ultras Sur, ki se v originalu glasi: »En Espana – Real, en Europa – Real, en el mundo – Real, para siempre – Real Madrid« je povsem na mestu za začetek reportaže s svetovnega klubskega prvenstva v Abudabiju. Kakšno leto! La Liga. Liga prvakov. Svetovno klubsko prvenstvo. Najboljša sezona v 115 letni zgodovini kluba. Najboljšega kluba na svetu. Nobene dileme ni več. Kakšen privilegij je navijati za beli balet. Če še kdo misli drugače, naj dvigne roko zdaj ali molči za vedno. Hala Madrid!

imgur.com imgur.com imgur.com

Leta 2014 sem v Lizboni na stadionu Luči v Lizboni proslavljal La Decimo in v evforiji sem kupil letalsko karto za svetovno klubsko prvenstvo v Maroku. Velika želja – gledati Real Madrid na drugem kontinentu. Takšni in drugačni razlogi so pripeljali do tega, da je prvenstvo v Maroku, kljub kupljeni letalski karti, ostalo neizpolnjeno. Leta 2016 sem pred stadionom San Siro v Milanu proslavljal Undecimo, a nekje globoko v sebi sem vedel, da je Svetovno klubsko prvenstvo na Japonskem predrago in predaleč za takratno situacijo. Razočaranje je bilo veliko. Bom imel sploh še kdaj možnost gledati Real Madrid na svetovnem klubskem prvenstvu? Ko danes pomislim na to, se le nasmejim – še dobro da navijam za najboljši klub na svetu. Leto 2017 in ponovno na finalu Lige prvakov – tokrat na Milenium stadionu v Cardiffu v Walesu. Real Madrid ponovi naslov v Ligi prvakov in ponovno sem pred dilemo. Bi šel v Abudabi? Malo prepričevanja s strani prijateljev in preko interneta že avgusta kupimo vstopnico za finale in letalsko karto. Prepričan sem, da tokrat resnično grem.

imgur.com imgur.com imgur.com

Letališče Jožeta Pučnika v Ljubljani. Trije prijatelji in navijači Real Madrida se počasi odpravljamo na pot. Evforije ni, le zadovoljstvo, da bomo spremljali beli balet v novem finalu. Dresi so na varnem v kovčku, obujajo se spomini na Cardiff in preko Istanbula poletimo v Dubaj. Ob pristanku na letališču smo 2 uri oddaljeni od stadiona, na katerem se bo madridski Real pomeril proti brazilskemu Gremiu. A tekma je šele jutri, zato si najprej ogledamo znamenitosti Dubaja, najvišjo stavbo Burj Kalifo, največji shoping center Dubai Mall in avtomobile, ki jih lahko v Sloveniji zgolj sanjamo. O navijačih Reala ni ne duha ne sluha, medtem ko je že mogoče opaziti kakšnega navijača Gremia v dresu. Z veseljem bi napisal, da je pivo teklo v potokih ali da smo večerjali ob kozarcu vina, a v Združenih arabskih emiratih je alkohol izjemno težko dobiti, zato smo se počasi odpravili domov in se v mislih pripravili na jutrišnjo tekmo.

imgur.com imgur.com imgur.com

Abudabi. Po vožnji s taksijem zagledamo stadion Bin Zayed. Spogledamo se – spet smo skupaj na tekmi Real Madrida. Veliko smo že videli. V polni ali polovični zasedbi smo bili na proslavi La Lige proi Mallorci, El classicu v Madridu, finalu Lige prvakov v Lizboni in Cardiffu, zgodovinski zmagi 2:8 v La Coruni in še bi lahko našteval. Tokrat smo vsi trije prvič skupaj tudi na drugem kontinentu. Prepričani smo v nov naslov. Čeprav je Brazilcev okoli 10.000 smo navijači Reala bolj glasni. Logično, v arabskem svetu je ogromno navijačev madrdiskega kluba in ljudje dobesedno ponorijo, ko se na ekranu pojavita Cristiano Ronaldo ali Gareth Bale. Čeprav ne govorijo niti besedice španske in so zato navijaški napevi nekoliko popačeni »Capijones, Capijones, Capijones« ali pa »Ase, Ase, Ase Real Madrid« čutimo enako. Zavemo se, kako globalen klub je Real Madrid. Ko Cristiano Ronaldo zabije gol iz prostega strela, stadion eksplodira, fant za mano z vzdignjenim dresom kaže na svojega idola. Korak bližje smo novi lovoriki. Sodnik zapiska konec tekme. Svetovno klubski prvaki. Najboljši klub na svetu. V živo. Ko nagrado za najboljšega igralca tekme dobi Modrić je zame dan popoln. A med nami ni čutiti pretiranega veselja. Le mirno si čestitamo ob novi »kanti«. Mogoče smo se malo razvadili. Pripomnim: »Sedaj sem videl vse, več od tega ne gre. Uresničil sem svoje otroške sanje.« Prestrašim se. Kje je tisti evforičen občutek iz Lizbone in Cardiffa? Je to resnično konec? Ali zgolj nov začetek.

imgur.com imgur.com imgur.com

Reportažo s finalne tekme svetovnega klubskega prvenstva v Abu Dabiju, Real Madrid 1-0 Gremio (16.12.2017, stadion Zayed Sports City) je napisal Luka (luka89), foto Gašper (gasperxp).