X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Zinedine Zidane zapušča Real Madrid

Zinedine Zidane in Florentino Pérez sta v četrtek stopila pred zbrane novinarje, kjer sta nato vse presenetila z izjavo, da francoski trener odstopa z mesta prvega trenerja Real Madrida. Predsednik je bil prvi, ki je govoril: “Najprej bi se rad zahvalil vsem, ki ste tukaj. Kot predsednik Real Madrida sem danes tukaj pred vami poleg Zinedina Zidana in bi rad pustil njemu do besede. Zizou je včeraj prišel k meni, da me obvesti o svoji nepričakovani odločitvi, ki jo je sprejela, in mislim, da mu je potrebno dovoliti, da pojasni kaj je ta odločitev in zakaj se je za njo odločil. V tem trenutku bi rad samo rekel, da stojim ob njem.”

Zidane je nato rekel: “Kot je dejal predsednik, sem se odločil, da odstopim z mesta trenerja Real Madrida. Govoril sem z njim, da sem razjasnil o tem kaj sem mislil in mislim, da je to pravi trenutek za vse vpletene: za mene, za ekipo, za klub … Vem, da je to čuden trenutek, vendar je pomemben trenutek in moral sem napraviti to odločitev za vse vpletene.”

“Ta ekipa mora še naprej zmagovati in zato potrebuje spremembo. Po treh letih potrebujejo nove ideje, nove načine dela in zato sem sprejel to odločitev. Zelo rad imam ta klub in želim se zahvaliti predsedniku za priložnost, ki mi jo je dal, da sem prišel in da sem igral v tem klubu, v tem ogromnem klubu. Zaradi tega mu bom bil vso svoje življenja hvaležen. Sedaj pa je čas za spremembe, za mene in za vse skupaj, zato sem se odločil, da naslednje leto ne bom nadaljeval kot trener Real Madrida.”

Florentino Pérez: “Danes je zame žalosten dan”
Pred odgovori na vprašanja novinarjev je še enkrat spregovoril predsednik Florentino Pérez: “Kot si lahko predstavljate, je po zmagi zadnjega naslova Lige prvakov je prišla popolnoma nepričakovana odločitev. To je zame, za igralce in za vse, ki se ukvarjajo s klubom, žalosten dan, vendar pa on ve, da sem ga bolj kot katerega koli drugega želel že kot igralca, nato pa tudi kot trenerja. Želel bi si, da bi bil vedno zraven mene.”

“Tisti, ki poznajo Zizoua, vedo, da ko enkrat pravi, da je sprejel odločitev, potem je edino kar lahko storimo to, da sprejmemo in spoštujemo njegovo odločitev. Včeraj mi je povzročil pravi infarkt, ko mi je to sporočil. Želel bi ga prepričati, da ostane, vendar vem kako je in zato je vse kar mu lahko storim je to, da mu ponudim svojo hvaležnost, podporo in zahvalo ter ga opomnil, čeprav on že ve, da bo ta klub njegova družina za vedno.”

“Nikoli ne moreš biti pripravljen na takšne odločitve in včeraj sem se spomnil časa, ko sem ga prvič obiskal z vprašanjem, ali bi treniral prvo ekipo Real Madrida. Takrat mi je povedal, da je brez dvoma, da je pripravljen, da je prepričan v to, da bo uspel in to je tudi storil. Vsi se zavedamo, kaj je storil za nas.”

Zahvala
“Zahvaljujem se mu za to kar nam je dal, njegovo strast in vse kar je naredil za klub v preteklih letih. Želim poudariti, da je bilo njegovo vedenje vedno zgledno in v skladu, kot sem že velikokrat dejal, z vrednostami Real Madrida. Vse kar bi rad povedal je to, Zizou, sedaj ni čas, da se poslovimo, ampak je čas, ko si rečemo, da se bomo kmalu videli. Nimam nobenega dvoma, da se bo nekega dne vrnil. Čas je za počitek in zasluži si ga.”

Zidane: “To je prava odločitev”
Po tem, ko je predsednik podal svoje misli, je Zidane odgovarjal na vprašanja novinarjev: “Kot je dejal predsednik, je to dan, ko si rečemo: “Se vidimo kmalu”. Real Madrid mi je dal vse. Vedno bom blizu tega kluba. Tako ali drugače. Mogoče za mnoge to nima pomena, a zame ga ima. Prišel je trenutek za spremembo, tako zame kot nogometaše. Potem kar mi je uspelo v treh letih, je to zame prava odločitev.”

“Kar lahko rečem, je hvala vsem navijačem. Vedno so me podpirali že kot igralca. Navijači imajo posebno mesto v mojem srcu in se jim moram zahvaliti za njihovo zaupanje. Med sezono so vedno težki trenutki, ko ti lahko navijači žvižgajo, toda tako je v klubu. Navijači so lahko izzivi, toda od časa do časa potrebujejo igralci tudi žvižge. Ko si v težkem trenutku, se moraš oddaljiti od tega in če navijači ustvarijo ta pritisk, te lahko to potegne naprej.”

Zmagovanje je odvisno od vseh
“Zahvaljujem se vsem tistim, ki sem jih imel okoli sebe. Kondicijske ekipe, zdravnike, trenersko osebje, osebje za opremo. Vsem v klubu. Lahko dosežeš stvari ali ne. To je izredno zahteven klub, kjer je vedno pritisk in vsakdo v klubu daje 100% vse od sebe. Hvala vsem, ki ste bili tukaj ves čas. Zmagovanje je odvisno od vseh, ne le od enega ali dveh ljudi.”

“Obstajali so zahtevni trenutki, ko se sam sprašuješ, ali si prava oseba za to službo. Zato nikoli ne bom pozabil teh težkih trenutkov. Sezono smo končali zelo dobro z zmago v Ligi prvakov, vendar pa so bili tudi težki trenutki, ki ti dajo misliti. Zato je to pravi trenutek in igralci potrebujejo spremembo. Moram se zahvaliti igralcem, saj so oni tisti, ki se borijo na igrišču. To je zahteven klub z bogato zgodovino in pritiskamo na igralce, ker si vedno želimo še več od njih. Sedaj je čas, da sprejmejo drugačen pristop, da bodo lahko še naprej zmagovali.”

Sporočilo igralcem
“Igralci vedo. Nisem govoril neposredno z vsemi njimi, ampak vedo za moje sporočilo. Govoril bom s kapetani ekipe, sem pa že govoril z Ramosom. Trenutno ne bom delal z nobeno drugo ekipo. Ne iščem druge ekipe. Celotni ekipi sem poslal sporočilo in vsi so ga prejeli. Govoril sem s Sergiom, da sem mu povedal kaj se bo zgodilo. Kot kapetanu in osebi s katerim sem igral in šel skozi veliko stvari. Spoštuje mojo odločitev in mi je zaželel vso srečo. Sergio je vodja, kapetan, vedno je bil fenomenalen. Povedal sem mu, da mi je bilo v zadovoljstvo deliti še ta tri leta z njim.”

Pravi trenutek
“To je moja odločitev po treh letih. Ljudje lahko mislijo drugače, vendar mislim, da je to pravi trenutek. Če sam ne vidim kako bi še naprej zmagovali … V sezoni se lahko marsikaj zgodi, ampak če sam ne vidim jasnih stvari, potem je bolje, da se umaknem, ne pa da ostanem in ne opravljam svojega dela dobro.”

“V bistvu je veliko bolj preprosto kot se zdi, včasih moraš pač vedeti kdaj nehati. To delam za dobro ekipe in mislim, da če bi ostal, bi bilo naslednje leto težko ponovno zmagati. To smo videli v La Ligi in v Copi. Bilo je veliko lepih trenutkov, pa tudi veliko težkih trenutkov, ki jih ne morem pozabiti. To obdobje v Real Madridu bi rad končal na vrhu. To sem naredil že kot igralec in sedaj delam to tudi kot trener. Mislim, da je to čas, da se odpravim, ko sem na vrhu.”

Konec poti za to ekipo?
“Ne bom komentiral tega. To je zelo sposobna ekipa in to je vedno pokazala. Kar se bo sedaj zgodi ni nekaj kar bi lahko komentiral.”

Kaj se je spremenilo?
“Nič se ni spremenilo, to je bil naraven proces. Ko sem rekel, kar sem rekel 20. februarja, morda nisem mislil na odhod in sem bil iskren. Včasih rečeš stvari in se potem lahko nekaj pojavi. V tem klubu se lahko kaj zgodi, kot sem rekel. V tem klubu stvari potekajo iz dneva v dan, ampak danes vem, da sem končal. Nisem utrujen od treningov, vendar mislim, da je to pravi trenutek po treh letih.”

Najboljši in najslabši trenutek
“Najboljši trenutek je bil, ko me je predsednik pripeljal v ta velik klub. Očitno je, da mnogi igralci sanjajo, da bodo nekega dne igrali v Real Madridu. Najboljši trenutek je bil, ko me je predsednik pripeljal sem. Po tem je bilo veliko odličnih stvari, ko smo zmagali v Ligi prvakov, toda moj najljubši trenutek kot trener je bil, ko smo osvojili La Ligo, zame je bilo to najboljše. Najslabši trenutek je bil, ko smo izgubil v španskem kraljevem pokalu proti Leganésu.”

Občutki
“Počutim se dobro, to ne bi smel biti žalosten dan. Ni srečen dan, ker ni bilo lahko reči, da odhajam. To je čas, ko se reče “Kmalu se vidimo”. Vedno bom blizu tega kluba. Tukaj poznam veliko ljudi in moj odnos s klubom se ne bo spremenil.”

Ko je bila sprejeta odločitev
“Želim spodbuditi mirnost, trdo delo in odločnost. Takšen je klub. Imel sem spoštovanje vsakogar in to je bistveno za doseganje velikih stvari. Igralci niso imeli nobene zveze z mojo odločitvijo. Mislim, da bi bilo težko zmagovati še naprej, sploh po treh letih, ko smo zmagali v Ligi prvakov. Ne vidim naše jasne prihodnosti in sam sem zmagovalec, zato čutim, da moram nekaj spremeniti. Nikogar ne bom krivil. Odhajam. Ne bom pojasnil kdaj sem sprejel odločitev, to vem samo jaz.”

“Ko sprejmem odločitev, to ne naredim na rahlo. Trdo sem razmislil o tem in sedaj ne bom nadaljeval. To ne bo spremenilo mojega odnosa s predsednikom. To je tisto, kar si mislim o tem.”

Cristiano Ronaldo
“Nima veze z mojo odločitvijo.”

Bi ostali, če bi izgubili v Kijevu?
“Nisem prepričan, morda.”

Odločitve glede ekipe
“To ni vplivalo na mojo odločitev. To je del dela trenerja. Dvakrat sem pogledal glede vprašanj prestopov s predsednikom in kaj potrebuje ekipa. Če želite biti trener, potem je to pomemben del trenerskega dela. To je za dobro vseh igralcev, za mene in za mojo ekipo. Potrebujemo spremembo, da bi še naprej zmagovali.”