X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Petarda v češki prestolnici piva

 

Pred žrebom skupinskega dela Lige prvakov 2018/19 sem si želel, predvsem zaradi bližine prizorišča, da se Real Madrid in Crvena zvezda znajdeta v isti skupini. Kar nekaj časa po žrebu, ko je že bilo jasno, da se želja ni izpolnila, nisem opazil mogoče še boljšega dejstva. Real Madrid se je uvrstil v skupino z Viktorio Plsen iz Češke, pri čemer je destinacija oddaljena zgolj 50 km dlje kot Beograd. In seveda, Plsen slovi po izjemnem pivu.

Ko sem dejstva dojel, dvoma da si bom tekmo ogledal v živo skorajda ni bilo. Z idejo sem seznanil nekaj kolegov iz Kluba navijačev Real Madrid Slovenija – Peña Madridista Eslovenia, ki so sprva kazali nekaj manj navdušenja. Nekateri so imeli druge obveznosti, drugi si bodo rajši ogledali kakšnega atraktivnejšega nasprotnika, tretjim ni ustrezala relativno dolga vožnja in podobno. No, do rednega letnega piknika Kluba navijačev Real Madrid Slovenija – Peña Madridista Eslovenia so se dejstva dodobra spremenila. Zanimanje za tekmo je tako pokazalo kar osem članov kluba. Kasneje smo ekipo še nekoliko spremenili, vendar število je ostalo nespremenjeno. Nekaj tednov po formalni prijavi je končno sledila še vesela novica o prejetju vseh osmih želenih vstopnic, torej se je odštevanje dni do pričetka tekme lahko pričelo.

Tekma Victoria Plsen – Real Madrid je bila na sporedu v sredo, 7.11.2018, in sicer ob 21. uri. Tega dne smo se ob 7:00 s kombijem, ki ga je velikodušno uredil Ivan, odpeljali iz Maribora proti Šentilju. Z Ivanom sva nekako poskrbela za logistiko, ostali (Lidija, Jani, Pečo, Pero, Boštjan in Robi) pa za veselo vzdušje. K še boljšemu vzdušju je nekaj prispevala, glede na letni čas, tudi zelo ugodna vremenska napoved. In seveda, ne samo napoved, ampak tudi uresničitev napovedi.

Odločimo se za pot Graz-Linz-Češke Budejovice-Pišek-Plsen. Na poti smo opravili postanek ali dva, ki smo ju izkoristili še za nekaj obveznih fotografij, tokrat prvič z novimi klubskimi zastavami. Klub temu, da so bili nekateri avstrijski predori zaprti se je Češka hitro približevala. Po dobrih petih urah smo tako že na avstrijsko-češki meji, kjer smo si v prijetnem gostišču s simpatično postrežbo kaj kmalu privoščili pivo. Po še dveh urah v kombiju pa vendarle dosežemo cilj, mesto Plsen. Približno ob 15:00 parkiramo pred hotelom Vienna House z Realovimi igralci, kjer tudi prevzamemo dragocene vstopnice za tekmo. Vse poteka brez težav. Zunaj hotela pa seveda sledijo že prve ponudbe za naše vstopnice. Veliko čeških navijačev Real Madrida je namreč ostalo brez vstopnic, kar je med drugim posledica dejstva, da stadion Viktorie z imenom Doosan Arena, s svojimi slabimi 12,000 sedišči, ne spada ravno med največje. No, mi se od svojih vstopnic vsekakor nismo želeli ločiti. Hotel Vienna House je lociran dobrih 10 minut hoda od stadiona, vmes pa se nahaja pivovarna, kjer varijo odlično pivo Pilsner Urquell. Ideja o ogledu pivovarne se je tako ponudila sama od sebe. Kmalu ugotovimo, da je ob 16:15 na sporedu zadnji vodeni ogled. Angleška skupina je že popolno zasedena, medtem ko je v češki skupini še sedem, oziroma osem prostih mest – kakor nalašč za nas. Kljub dejstvu, da se po celodnevni vožnji že oglašali želodci, se odločimo za 100 minutni ogled pivovarne. Zanimivo, da so nas organizatorji vodenega ogleda najprej želeli prepričati, da mogoče češka skupina zaradi jezika ni ravno najboljša izbira, vendar smo jim dokazali, da to nikakor ne predstavlja ovire. Na ogledu prikažejo vse, od zgodovine, starejših poslopij do varjenja v novejšem delu pivovarne ter seveda najzaminivejšega, degustacije piva globoko v podzemnih dvoranah. Potrebno je priznati, da precej inovativno. Že tako dobro pivo, točeno iz lesenega soda, ima ob posebnem ambientu in temperaturi še boljši okus.

imgur.com imgur.com

imgur.com imgur.com

Do tekme so tako ostale še tri ure, ki jih vendarle izkoristimo za pozno kosilo, oziroma pravilneje večerjo. Prva želja, restavracija v neposredni bližini pivovarne, je na žalost ostala zgolj želja. Zaradi nogometne tekme je namreč bila popolnoma zasedena, tako da brez rezervacije ni bilo mogoče niti vstopiti v notranjost. Na srečo smo v neposredni bližini našli drugo restavracijo, precej manj zasedeno, in kar je bilo zelo pomembno, s hitro in zelo dobro postrežbo.

imgur.com imgur.com

Po odlični hrani, približno uro in pol do pričetka tekme, se vendarle odpravimo do kombija, da se opremimo za tekmo. Odpravimo se v smeri stadiona, kjer je v zraku že mogoče čutiti znano napetost prepleteno s težkim pričakovanjem nepozabnega dogodka. Ne dogaja se ravno pogosto, da Real gostuje na čeških zelenicah (tokrat menda šele četrtič v vsej zgodovini). Nekdo mi je omenil, da se je omenjeno zadnjič zgodilo pred 17 leti, ko so se pomerili s Sparto Prague (sezona 2001/02), kjer je zadetek med drugim dosegel tudi legendarni Zinedine Zidane.

imgur.com imgur.com

Vstop na stadion poteka, vsaj za nas, brez posebnosti. Nekateri drugi so namreč imeli določene težave, ki so se končale tudi na manj prijeten način, celo s fizičnimi poškodbami. Tudi samega čakanja v vrstah je relativno malo, zaradi česar se kmalu znajdemo v notranjosti, že precej polne, Doosan Arene. Na kartah je označeno, da sedimo v 15 vrsti, pri čemer se izkaže, da gre za zadnjo vrsto. Da, stadion je resnično majhen. Medtem ko fotografiramo za osebne arhive ter seveda napravimo še skupinsko sliko s klubsko zastavo, se na zelenici že pojavijo igralci. Znani sta tudi že začetni enajsterici, ob čemer smo nekateri nemalo začudeni nad izbiro vratarja. Očitno bo Navas pod vodstvom novega trenerja Solarija (spremljali bomo namreč njegovo tretjo tekmo na klopi Real Madrida) večino tekem ali presedel na klopi ali se poslovil. Kakorkoli, sledila je klasična uvertura v tekmo Lige prvakov ter sodnikov pisk, ki je označil začetek tekme. Večina izmed nas je že kdaj v preteklosti spremljala tekmo Reala v živo, ob čemer je precej zanimivo primerjati izkušnje s tekem med sabo. Tokratna posebnost je seveda majhen (uradno število gledalcev 11.483) stadion, ki ponudi bližnji pogled na igralce ter prav posebno akustično izkušnjo. Tudi na zelenici se je kmalu pričelo dogajati. Real je pričakovano prevzel pobudo, medtem ko je prvi resneje zapretil Plsen. Nato pa vendarle zadetek Benzemaja, ki mu je za še mirnejše nadaljevanje sledil zadetek Casemira. Dvomi o zmagovalcu so se tako v nekaj minutah razblinili, namreč, težko bo Viktoria Plsen dosegla zadetek, kaj šele dva. Nasprotno, do polčasa smo v odličnem vzdušju videli napadalno igro Reala, ki se je odrazila v še dveh zadetkih. Polčas 0:4 ter zadovoljni obrazi na našem sektorju, tudi nostalgičnega gospoda z zanimivim sporočilom »Cristiano VRAT SE«. V drugem polčasu smo spremljali igro z manjšo mero napadalne intenzivnosti, ki je kljub temu vodila v zadetek Kroosa za končnih 0:5. Petarda v prestolnici piva, ki bi jo veljalo primerno proslaviti. Seveda, če nekatere nebi čakale obveznosti v Sloveniji, zaradi česar se kaj kmalu ponovno znajdemo v kombiju, tokrat na dolgi poti domov. Dovolj dolgi, da so se pojavile že nove ideje, za nove oglede najboljšega nogometnega kluba na svetu. Ob morebitni vrnitvi kraljevega kluba na češke zelenice, upajmo da prej kakor v naslednjih 17. letih, pa gotovo ogled ponovimo, najbolje kar v dvodnevni izvedbi.

imgur.com imgur.com

Na takšen način smo uspešno zaključili s še eno nepozabno zgodbo, ki jo brez Kluba navijačev Real Madrid Slovenija – Peña Madridista Eslovenia gotovo nebi doživeli. Torej, hvala Mare in hvala Mičo za vso organizacijo, vodenje Kluba in nesebično pomoč. Vse, ki berete naše zgodbe in bi jih mogoče želeli doživeti v živo pa vabimo, da se nam pridružite.

Reportažo s tekme Lige prvakov, Viktoria Plzen 0-5 Real Madrid (07.11.2018, stadion Doosan Arene, Plzen, Češka) je napisal Klemen Deželak.