X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Madrid, Hala Madrid!

Ko je Real Madrid v začetku sezone z zmagoslavjem v Evropskem in Španskem super pokalu potrdil lansko fantastično sezono je bila odločitev glede novega obiska Madrida zelo lahka. S prijateljem Janom Krmeljem sva bila odločena, da v sezoni 2017/18 obiščeva Madrid. Po žrebu parov osmine finala Lige prvakov, sredi decembra 2017, ko je Real dobil za nasprotnika bogati PSG, pa je bilo jasno, da ciljava na to tekmo. To odločitev je še dodatno podprla datumsko izjemno ugodna razporeditev, saj so par dni prej košarkarji Reala igrali evropsko tekmo z Olympiaokosom, pa tudi nogometaši ligaško tekmo z Real Sociedadom.

Hitro sva rezervirala letalo. Povratni let iz Bergama v Madrid je bil samo 45 eur na osebo. Do Bergama sva si priskrbela prevoz z Go Opti, za nastanitev v Madridu pa že preverjeni hostel Las Musas. Ker sva člana navijaškega društva Pena Madridista Eslovenia, sva vse upe za ogled tekem položila v roke predsednika društva Marka Sotoška, ki se je znova izjemno izkazal. Njegovega sporočila, da je dobil karte za tekmo leta proti PSG sva bila neizmerno vesela. Ko izveš, da so za to tekmo karte pošle v 37. minutah, ti je lahko jasno, kakšen privilegij imaš, da boš priča velikanskemu spektaklu.

imgur.com

Začelo se je odštevanje in kmalu je prišel slovenski kulturni praznik 8. februar, ko sva okrog 14. ure pristala na letališču v Madridu, nato pa se s podzemno železnico odpeljala do hostla. Po nastanitvi pa sprehod do glavnega trga Sol, kjer se je pivo po napornem potovanju še kako prileglo.

Naslednji dan tradicionalni Tour Bernabeu, ogled vseh lovorik in zgodovine Reala ter seveda mitskega stadiona Santiago Bernabeu, ki me vedno znova navduši. Če je tisti dan v Sloveniji snežilo, pa sva midva v sončnih žarkih uživala na Bernabeu in se čudila izjemno pripravljenemu travnatemu igrišču, ki je spominjal na tepih v dnevni sobi.

Zvečer pa je sledil že prvi vrhunec in košarkarska klasika Evrolige proti Olympiakosu. V glavni vlogi seveda naš košarkarski biser Luka Dončič, ki je še kako zaslužen, da praktično že vsi v Madridu vedo kje je Slovenija. Seveda so za to pripomogli tudi ostali slovenski košarkarji z naslovom evropskega prvaka v košarki. Vendar Luka je v Madridu izjemno priljubljen, praktično ga imajo za Boga, pri 18 letih mu v ključni zadnji akciji tekme potisnejo žogo v roke in pričakujejo, da reši tekmo. Žal pa je s 27 točkami prvemu strelcu tekme, v zadnji akciji spodrsnilo. S težavo je spravil žogo do soigralca, ki je bil pod prekrškom, vendar so sodniki po ogledu posnetka svojo odločitev preklicali, saj se je čas že prej iztekel. Zmaga za točko je romala v Grčijo. To tekmo si je poleg naju ogledalo še 13 drugih članov navijaškega društva Kluba navijačev Real Madrida Slovenija – Pena Madridista Eslovenia, ki so prišli za vikend v Madrid na košarko in ligaško nogometno tekmo proti Real Sociedadu. Razočaranje takoj po tekmi je bilo prisotno, vendar je hitro minilo, saj smo se zavedali, da tekma ni bila odločilnega pomena.

imgur.com imgur.com

Že naslednji dan, v soboto, je bil ogled nogometne generalke za PSG, tekma proti Real Sociedadu. Sedeži za tekmo pa v prvi vrsti za golom in vsi ti zvezdniki na dosegu parih metrov. Sicer je za samo tekmo boljše biti kakšno vrsto višje, saj se na drugo stran igrišča ne vidi črt, ampak vseeno super doživetje. Ob vrhunski in učinkoviti igri Reala v 1. polčasu, je na koncu sledila visoka zmaga s 5:2. Optimizem za tekmo leta je narasel.

imgur.com imgur.com

Glede na to, da je bila nogometna tekma proti Real Sociedadu prestavljena na soboto, smo nedeljo izkoristili, da znova na delu vidimo oba naša zlata košarkarska reprezentanta. Poleg že prej omenjenega Dončiča igra v Realu tudi naturalizirani Anthony Randolph, ki pa se je ravno vrnil po poškodbi. Če je v petek naš »Tonček« dobil malce manj priložnosti, pa je v nedeljo ob ligaški zmagi proti Tenerifom odlično izkoristil odsotnost Thompkinsa in Rudija Fernandeza, s katerima se nam je uspelo pred tekmo tudi slikati. Tudi Luka je ob visoki zmagi dodal svoj delež, pred tekmo tudi pomahal slovenskim navijačem, žal pa se ni izšlo, da bi naredili kakšno skupinsko fotografijo.

imgur.com imgur.com

imgur.com imgur.com

V ponedeljek so naju z Janom ostali člani Kluba navijačev Real Madrida Slovenije zapustili, saj so že zgodaj zjutraj odšli na letališče za odhod domov. S sprehodom po mestu do znamenitega vodnjaka Cibeles, kjer Real slavi svoje lovorike, sva napolnila baterije in že težko čakala torkov prihod Janovega brata Mateja, ki je na pol letni izmenjavi v Alicanteju. Tudi on namreč ni želel zamuditi tekme sezone in je izkoristil priložnost za prihod v Madrid. Po decembrskem ogledu v živo El Clasica proti Barceloni in visokem porazu, pa si je tudi on še kako želel videti zmago proti PSG.-ju Da se v Španiji in Madridu odlično znajde, je večkrat dokazal in nama pokazal marsikatero zanimivost in tradicionalno špansko hrano, ki je po njegovem mnenju ne gre zamuditi. S to trditvijo sva se po raznih degustacijah z Janom na koncu seveda strinjala.

Čas v Madridu hitro teče in kmalu je bila tu sreda popoldne, čas za odhod na veličastno tekmo. Pred stadionom smo počakali na prihod avtobusa dvakratnih zaporednih prvakov. Bila je nora gneča, navijači pa navijaško razpoloženi, kar se je kasneje samo še potrdilo. V parku pred stadionom smo obiskali Matejevega znanca Hectorja, ki je tudi prijatelj Pene Madridiste Eslovenia. Hector ima letno karto, častil nam je pivo in zatrdil, da je to zanj pač samo še ena tekma. No, v resnici to ni bila, to je bila bitka za preživetje, saj je Realu v boju za lovoriko letos ostala samo še Liga prvakov. Občutek je izjemen, ko zaslišiš pred tekmo himno tega veličastnega tekmovanja, ki so ga mnogi poimenovali, da je to kar Realovo tekmovanje. Očitno ta himna prebudi tudi igralce v belem. V tekmo so krenili zelo odločno, saj so jih mnogi odpisali že pred dvobojem z močnim Parizom. Sedeže smo imeli visoko, strme tribune Bernabeua pa dovoljujejo odličen razgled in videlo se je fantastično.

To je bila bitka za vsak centimeter na igrišču. Ko je Cristiano Ronaldo zapravil lepo priložnost za vodstvo, pa smo se zbali, da se ponavlja božični El Clasico, ko nas je Barca po našem odličnem prvem polčasu brez izkoriščenih priložnosti, v drugem razbila s 3:0. Gol Pariza je te dvome samo še potrdil, vendar mi smo verjeli v preobrat, morali smo verjeti … igra ni bila slaba, navijači pa tudi po zaostanku izjemni, v bistvu še boljši kot prej, kar se na Bernabeu ne zgodi prav pogosto. Hitro so tu žvižgi in to zna biti za igralce precej neprijetno. Tokrat pa ni bilo tako, Toni Kroos je še pred polčasom izsilil 11-metrovko, ki jo je Cristiano realiziral in ob polčasu je bilo vse znova odprto. V drugem polčasu rahla pobuda Reala, PSG je čakal in pretil iz protinapadov, kjer sta individualno fantastična Neymar in Mbappe. Trener Pariza Emery je sredi polčasa zamenjal garača v napadu Cavanija z desnim branilcem. »Čudna poteza« si rečem, »spet se zapira«, in misli mi zdrvijo na lansko pariško katastrofo z Barcelono, ko so zapravili visoko prednost s prve tekme predvsem zaradi bojazljivosti. In resnično se je odvilo zelo podobno, Zidane je z menjavami zadel v polno. Asensio in Vasquez ter tudi Bale so zelo poživili igro. Vodstvo je prišlo v 83. minuti, ko je tudi malo srečno, vendar spretno s kolenom zadel Ronaldo. Navdušenje na stadionu se še ni niti malo poleglo, ko smo prek Marcela povedli 3:1. Na tribunah ekstaza, blizu 10 tisoč navijačev PSG je utihnilo, po sodnikovem žvižgu za konec tekme pa se je slavje lahko začelo.

Še enkrat več se je pokazala veličina Reala, predvsem pa velja, da ko ga nekdo odpiše, ko je ranjen, takrat je najbolj nevaren. Ta ekipa je izjemno izkušena in dobro ve, kako zmagovati velike tekme in to je znova dokazala. Upamo, da bo tako tudi v prihodnje.

Zmago smo dostojno proslavili in se strinjali, da je prednost lepa, vendar ne odločilna. Na povratni tekmi bo še vroče, vendar verjamemo v napredovanje.

Ker vsaka stvar mine, je minil tudi enotedenski dopust v Madridu in morali smo se raziti. Matej na avtobus za Alicante, midva pa na letališče za pot nazaj v Slovenijo. Vsi pa seveda zelo jasno odločeni, da nas bo Madrid, ki znova ni razočaral, še videl.

Reportažo s košarkarske tekme Evrolige Real Madrid 79-80 Olympiacos (9.2.2018, arena WiZink Center, Madrid, Španija), nogometne tekme La Lige Real Madrid 5-2 Real Sociedad (10.2.2018, stadion Santiago Bernabeu, Madrid, Španija), košarkarske tekme Lige Endesa Real Madrid 89-76 Iberostar Tenerife (11.2.2018, arena WiZink Center, Madrid, Španija) in nogometne tekme Lige prvakov Real Madrid 3-1 PSG (14.2.2018, stadion Santiago Bernabeu, Madrid, Španija) je napisal Domen.