X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Zaslužena zmaga v prestolnici Andaluzije

Pretekla sezona (2018/19) je bila za kraljevi klub iz Madrida za čimprejšnjo pozabo, saj so v boju za lovom na vse lovorike izpadli že v začetku marca. Nogometni svet je vneto spremljal vsako potezo Reala, kako bodo le ti prevetrili moštvo. Renovacija se je začela že v marcu 2019, z vrnitvijo Zidana na čelo glavnega trenerja, toda od velikih igralskih okrepitev je v Madrid prišel le Hazard, vrnil se je tudi že odpisani James Rodriguez, na veliko žalost navijačev belih pa je klub zapustil vratar Keylor Navas.

Nova nogometna sezona (2019/20) se je zame začela v začetku julija 2019, ko je bil opravljen žreb parov španske La Lige. Pred žrebom sem imel v mislih par opcij in ena izmed teh je bilo gostovanje Reala v Sevilli. Datum je bil več kot primeren, saj je v drugi polovici septembra v Andaluziji še vedno dovolj toplo, medtem pa takrat začne turistična sezona že upadati. Podobnega mišljenja je bil Klemen Deželak, s katerim sva začela načrtovati izlet in ga tudi uspešno realizirala. V času dogovorov so se nama pridružili še trije kolegi in ekipa je bila popolna.

V prestolnico Andaluzije sem prispel v četrtkovih večernih urah, dva dni po težkem porazu Real Madrida na prvi tekmi nove sezone Lige prvakov v Parizu proti PSG-ju s 3:0. Ostali štirje so se mi pridružili dan kasneje, ko smo se okrog ene ure zjutraj dobili v restavraciji s hitro prehrano. Nihče od nas si takrat ni mislil, da bo to ena naših najbolj obiskanih točk v Sevilli. Debata je hitro nanesla na nogomet, ki se je z nočnim dogajanjem v centru mesta zavlekla v pozne jutranje ure.

imgur.com imgur.com

Sobota je v celoti potekala v sproščenem vzdušju, saj smo se popolnoma prepustili turističnemu toku mesta. Peš smo si ogledali najzanimivejše kotičke mesta, ob pokušanju njihovih tradicionalnih jedi pa smo že kovali plan za nedeljsko nogometno dogajanje. Ker smo se zavedali pomembnosti tekme, smo sobotno nočno dogajanje v celoti izpustili in noč namenili polnjenju baterij.

imgur.com imgur.com

Nedelja pa je bila vse prej kot turistična. Najprej smo zgodaj dopoldne pohiteli do hotela, kjer so bili igralci Real Madrida nastanjeni do večerne tekme. V hotelu sta nas pričakala poletna okrepitev iz Lyona – Ferland Mendy in pa najboljši igralec svetovnega prvenstva 2014 v Braziliji – James Rodriguez, ki se je po triletni posoji pri Bayernu iz Muenchena vrnil v tabor belih.

imgur.com imgur.com

Sledilo je hitro kosilo, zunanji ogled stadiona Sanchez Pizjuan in pa prevzem kart za večerni spektakel. Bolj kot se je bližala tekma, vse več je bilo vročekrvnih domačih navijačev odetih v njihove barve. Vzdušje se je pred odhodom na stadion iz minute v minute stopnjevalo, navijanje je bilo vse glasnejše, napetost je naraščala … Situacija se je prenesla tudi na stadion, prvi huronski val žvižgov domačih navijačev pa smo dočakali, ko je otrok Seville, trenutni kapetan Real Madrida, Sergio Ramos, popeljal svoje soigralce na ogrevanje. Stadion se je ob ritmih rock glasbe iz minute v minute bolj polnil in vsi smo le še čakali na začetni žvižg glavnega sodnika srečanja.

imgur.com imgur.com

Prve četrt ure tekme smo spremljali zelo živčno tekmo brez pravih priložnosti na eni in drugi strani. Obe strani sta ob huronskem navijanju domačih navijačev čakali napako nasprotnika. Ta se je najprej pripetila domačim, ko je v dobro situacijo za gol prišel poletni prišlek iz Chelsea-ja, Eden Hazard, vendar je domači vratar Vaclik ostal zbran in žogo odbil v kot. Do konca polčasa je imel še lepšo priložnost desni bočni branilec Reala, Carvajal, toda tudi iz tega dvoboja je Vaclik odšel kot zmagovalec.

V drugem polčasu se je nadaljeval trd boj na sredini igrišča brez pravih priložnosti na eni in drugi strani. Borbenost in potrpežljivost pa je pri Realu obrodila sadove, ko je v 65. minuti po točni podaji Carvajala gol z glavo dosegel zimzeleni Karim Benzema. Vaclik je bil tokrat daleč od uspeha. Rezultat se do konca tekme ni več spremenil, kako zelo disciplinirana je bila igra galaktikov pa priča dejstvo, da Sevilla ni niti enkrat ustrelila v okvir nasprotnikovih vrat. Real si je po slabem začetku v Ligi prvakov z zmago v Sevilli zagotovil prvo mesto na lestvici po petih krogih v španski La Ligi in tako vsaj začasno poskrbel za konec kritik na račun njihove igre. Zmaga je še toliko bolj sladka, če vemo, da je Real Madrid na tem stadiou nazadnje zmagal 2. maja 2015, brez prejetega zadetka pa ni odšel s tega stadiona v La Ligi vse od davnega 29. marca, 2002, ko so takrat Sevillo ugnali z identičnim izidom 0:1.

Zaključek reportaže iz Seville pa bi v celoti posvetil zahvali najboljšemu uradnemu navijaškemu klubu – Klubu navijačev Real Madrid Slovenija – Peña Madridista Eslovenia, saj nas je z njihovo pomočjo pet zvestih navijačev Reala ponovno živelo galaktične sanje.

Reportažo s tekme La Lige, Sevilla 0-1 Real Madrid (22.9.2019, stadion Sánchez-Pizjuán, Sevilla, Španija) je napisal Matic (sitariker).