X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Uradno obvestilo: 12 klubov ustanovilo Superligo

Dvanajst najboljših evropskih nogometnih klubov je sporočilo, da so se dogovorili za oblikovanje novega tekmovanja, Superlige, ki jo bodo vodili ustanovni klubi.

AC Milan, Arsenal FC, Atletico Madrid, Chelsea FC, FC Barcelona, ​​FC Inter Milan, Juventus FC, Liverpool FC, Manchester City, Manchester United, Real Madrid CF in Tottenham Hotspur so se pridružili kot ustanovni klubi. Pred začetkom uvodne sezone bodo čim prej povabljeni še trije klubi.

Ustanovni klubi se veselijo prihodnjih razprav z UEFO in FIFO, da bi našli najboljše rešitve za Superligo in svetovni nogomet kot celoto.

Nastanek nove lige prihaja v času, ko je svetovna pandemija pospešila nestabilnost trenutnega ekonomičnega modela evropskega nogometa. Ustanovni klubi si že leta prizadevajo izboljšati kakovost in stabilnost obstoječih evropskih tekmovanj, zlasti pa pri ustanovitvi tekmovanja v katerem bi se lahko najboljši klubi in igralci pogosteje pomerili med seboj.

Pandemija je razkrila, da sta potrebna strategija in komercialni pristop za dvig vrednosti in podpore nogometnih klubov. V zadnjih mesecih so potekala intenzivni pogovori s predstavniki državnih institucij o prihodnosti novega evropskega nogometnega tekmovanja. Ustanovni klubi menijo, da predstavljene rešitve ne bodo izboljšale finančnega položaja in prispevale k bolj kakovostnim nogometnih tekmam.

Oblika tekmovanja
– Sodelovalo bo 20 klubov, 15 klubov ustanoviteljev in pet dodatnih ekip, ki se bodo vsako leto uvrstile na podlagi uspešnosti v prejšnji sezoni;

– Vse tekme se bodo igrane sredi tedna, vsi klubi bodo še naprej tekmovali v svojih domačih ligah in ohranjali tradicionalne tekme, ki so v središču klubskega življenja;

– Sezona se bo začela avgusta s klubi, ki sodelujejo v dveh skupinah po deset klubov, igrajo se tekme doma in v gosteh; najboljši trije iz vsake skupine se bodo samodejno uvrstili v četrtfinale. Ekipi, ki bosta končali na četrtem in petem mestu v posamezni skupini, bosta odigrali dve dodatni tekmi. Od četrtfinala naprej bodo potekali izločilni boji z dvema tekmama, vse do finala, ki se bo igralo konec maja na nevtralnem prizorišču s samo eno odigrano tekmo.

Čim prej po uvedbi moškega tekmovanja bo uvedena tudi ženska liga, ki bo prispevala k napredku in razvoju ženske igre.

Ta novi letni turnir bo omogočil znatno izboljšanje finančne rasti, kar bo klubom omogočilo, da se bodo z dolgoročno zavzetostjo in solidarnostnim prispevkom povečali prihodki, ki jih bo ustvarila nova evropska liga. Solidarnostna izplačila bodo večja od tistih, ki jih trenutno ustvarja evropski sistem klubskih tekmovanj in se pričakuje, da naj bi presegla 10 milijard EUR v obdobju za katerega so se klubi zavezali. Medtem bo novo tekmovanje zgrajeno na podlagi vzdržnih finančnih meril, pri čemer se bodo vsi ustanovni člani zavzeli za okvir porabe. V zameno za to obveznost bodo klubi prejeli enkratno plačilo v višini 3,5 milijarde EUR, kar je izključno namen naložb v infrastrukturo in izravnave vpliva pandemije COVID.


Predsednik Real Madrida in predsednik Superlige Florentino Pérez je izjavil: “Pomagali bomo nogometu na vseh ravneh in ga postavili na pravo mesto v svetu. Nogomet je edini globalni šport z več kot 4 milijardami privržencev in odgovornost velikih klubov je, da se prilagodijo trgu in prisluhnejo željam navijačev.”

V komentarjih v podporo novi evropski ligi je Andrea Agnelli, predsednik Juventusa in podpredsednik Superlige, ugotovil, da: “Naših 12 ustanovnih klubov predstavlja tisoče milijonov oboževalcev po vsem svetu. V tem kritičnem času smo se zbrali, da bi dosegli preobrazbo evropske igre, da bi dali športu, ki ga imamo radi, temelje, da bo v prihodnosti trajnosten, tako da bomo znatno povečali solidarnostna plačila in navijačem in amaterskim igralcem omogočili sanje in ponudbo tekem najvišje kakovosti, ki bodo napolnile njihovo strast do nogometa.”

Joel Glazer, solastnik Manchester Uniteda in podpredsednik Superlige, je izjavil, da: “Z združevanjem najboljših klubov in igralcev z vsega sveta, da bi igrali drug proti drugemu čez celotno sezono, Superliga predstavljala novo poglavje za evropski nogomet. Hkrati pa bo zagotovila tekmovanje in stadione najvišje kakovosti ter večjo finančno podporo nogometni piramidi na splošno.”