X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Madrid, ko se te sreča dotakne

V začetku leta (2023) sva s Klemnom v neki debati razmišljala, kako bi lahko šli v Madrid na dirko v motokrosu MXGP, kjer imamo Slovenci šampiona elitnega razreda Tima Gajserja in spotoma morda še ujeli kakšno tekmo v nogometu in/ali košarki Madridskega Reala.

Beseda je dala besedo in začelo se je planiranje nove Madridske dogodivščine, moje že 6. po vrsti. Pridružil se je še Sabinjan in takoj smo se poenotili, da za MXGP vikend na obrobju Madrida nakupimo VIP vstopnice. Kaj kmalu za tem pa pravcati šok, Tim se je namreč hudo poškodoval, oziroma zlomil stegnenico le dan potem, ko sem si kupil vstopnico za dirko v Španiji. Upanje, da ga vidimo na startu v Madridu ni povsem zamrlo, čeprav je bilo več ali manj jasno, da ga tam ne bo. Za piko na i tudi Real Madrid načrtovani teden v mesecu maju na sporedu ni imel domače tekme. Ampak nismo se predali! Plan ostaja. Gremo v vsakem primeru!

Minevali so tedni in Real Madrid se je prebil v polfinale nogometne lige prvakov, prva tekma na stadionu Santiago Bernabeu pa zgolj 2 dni po MXGP dirki. Takoj smo šli v akcijo za karte in prek društva Kluba Navijačev Real Madrid Slovenija na koncu le-te tudi uspešno pridobili. Ob tej priložnosti naj se zahvalim predsedniku društva Marku, ki vedno naredi vse, kar je v njegovi moči, da pomaga pri borbi za karte. Marko, najlepša hvala!

V petek 5.5.2023 smo tako okrog 11.ure startali iz Ljubljane. Z letališča Marco Polo smo odleteli proti Madridu. Vse je potekalo brez zapletov, prisotno je bilo obilico dobre volje. Tokrat smo imeli nastanitev ravno nasproti restavracije s Kitajci, ki smo jo že v prejšnjih letih dodobra spoznali in tudi tokrat smo bili kar redni gostje. Kitajci namreč delajo tudi do jutra, če je le-to potrebno. Zvečer smo ravno tam, ob hladnem pivu, iskali rešitve, kako do kart za košarkarsko tekmo Real vs. Partizan. In to ne katerokoli tekmo, ampak odločilno 5. tekmo, ki jo je Real uspel izsiliti z zmago v Beogradu po zaostanku 0:2.

V soboto smo se z vlakom odpravili na MXGP prizorišče Arrroyomolinos, ki leži na obrobju Madrida kakšnih 40 kilometrov izven centra. Na izstopni postaji smo nekaj kilometrov stran od dirkališča naleteli na prve težave. Taxijev ni, domačini pa niso imeli pojma, da v bližini poteka dirka, ki je sicer na koledarju MXGP že nekaj let. Na koncu smo le našli rešitev, in sicer Uber, ki se je izkazal za hitro in cenovno ugodno možnost. Z VIP vstopnico smo zadeli v polno. V izjemni vročini smo imeli dober pogled na progo, seveda v senci, in v ceno vključeno fantastično in seveda neomejeno ponudbo hrane in pijače. Lahko si predstavljate, da prizorišča nismo zapuščali žejni in lačni.

Na žalost je manjkal Tim Gajser, smo pa v šibkejšem razredu MX2 navijali za Jana Pancarja. Seveda smo ga v boksih tudi obiskali, ob čemer sta bila z očetom Igorjem vesela vsakega slovenskega obiska.

Po sobotnih kvalifikacijah so bila v nedeljo na sporedu glavna tekmovanja. Ob izjemni organizaciji vrhunskega dogodka tudi nekaj zanimivih anekdot iz naše strani. Recimo, kako smo v bližnjem Decathlonu polnili telefone ali kupovali vezalke, da smo lahko obesili Slovensko zastavo. Pa še bi se našlo kaj komičnega, ampak naj ostane samo pri tem. Absolutno se še vrnemo na ta dogodek. Upamo, da že naslednje leto.

Po prvotnih načrtih bi morali v ponedeljek domov, vendar smo zaradi nogometne tekme prestavili odhod na četrtek. Ob tem smo tudi zamenjali lokacijo nastanitve.

Dnevi v Madridu tečejo hitreje in v torek (9.5.2023) že nov spektakel. Na že skoraj v celoti prenovljenem stadionu Santiago Bernabeu polfinalna tekma lige prvakov Real Madrid – Manchester City na kateri sta se nam pridružila tudi Lidija in Matic. Hvala Maticu, ki nam je s svojo vztrajnostjo uspel pridobiti tudi karte za 5. tekmo četrtfinalne serije eurolige med košarkaškima moštvoma Reala in Partizana.

Spremljali smo izjemno nogometno poslastico, ki se je na koncu končala z rezultatom 1:1. Na povratni tekmi je bil City preprosto boljše moštvo in kasneje z zmago v finalu povsem zasluženo osvojil Ligo prvakov 2023.

V sredo, 10.5.2023 smo še vedno pod vtisom nogometne poslastice že pričakovali nov spektakel. Nova izjemna tekma v tokrat močno navijaško razpoloženem Wizink Centru je bila prava paša za oči. Po velikem preobratu na krilih prekaljenih veteranov Lulla, Rodrigueza in Fernandeza se je Real uvrstil na zaključni turnir, ki ga je kasneje tudi osvojil in 11. postal evropski prvak.

V četrtek smo že v zgodnjih urah zapustili Madrid in se varno vrnili domov. To je bil še en v vrsti nepozabnih obiskov Madrida. Na koncu se je vse zelo lepo poklopilo. Videti toliko vrhunskih dogodkov v tako kratkem času pač ne uspe brez dotika sreče.

Do naslednjič pa dodamo samo še to: Madrid, Hala Madrid!

Reportažo s tekme Lige Prvakov, Real Madrid 1-1 Manchester City (09. 05. 2023), s košarkske tekme Real Madrid 98 – 94 Partizan (10. 05. 2023) in Moto MXGP sta napisala Domen Homec in Klemen Deželak.