X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Naj Cibeles nikolli ne sameva

Včasih niti ne veš, kako si končal kjer si. Skupek naključij ti lahko popolnoma spremeni življenje. Tako me je Real Madrid preko Erasmusa pripeljal v Madrid, kjer sem spoznal svojo partnerko. Nekaj let kasneje sem se tudi preselil v Madrid. 

Življenje v pravi metropoli ima številne prednosti, ena izmed njih je zagotovo bližina našega kultnega stadiona, Santiaga Bernabeua. Med spremljanjem obnovitvenih del na stadionu nad njegovo novo obliko nisem bil navdušen, moje mnenje pa se ni spremenilo po uradnem obvestilu o zaključku prenove. Santiago Bernaebu je po mojem mnenju izgubil njegovo prepoznavno obliko in obris trdnjave, ki je bil prej nezgrešljiv. Od zunaj sedaj stadion deluje generično in namesto na trdnjavo bolj spominja na pročelje kakšnega trgovskega centra. Kar pa ne pomeni, da je prenova prinesla le slabe stvari. Notranji del z novimi zasloni in predvsem pokrito streho ustvari odlično atmosfero. Podobno kot knjige, očitno tudi stadiona ne moremo soditi le po platnicah! 

Od Bernabéua me loči le nekaj postaj linije 6 madridskega metroja,  zato sem si letos v živo ogledal 6 tekem. 

Pred sezono so bila pričakovanja malce nižja kot ponavadi. Barcelona je branila ligaški naslov, medtem ko je Real izgubil prvega napadalca, ki ga po mnenju navijačev ni primerno nadomestil (Joselu pač ni na nivoju Benzemaja). V Evropi so angleški klubi in Bayern predstavljali veliko prepreko. Kljub temu lahko Real vedno računa na svoj moto »Hasta el Final«!

Prvi obisk prenovljenega Bernabéua

Bernabéu po Španiji in Evropi ni vedno znan kot glasen stadion. Na nekaterih ligaških tekmah zna biti to še posebej očitno. Izven najbolj bučnih, organiziranih navijačev, peklenskega vzdušja ni za pričakovati. Podobno je bilo tudi na tekmi proti Villarealu, ki je bil za Real vedno neugoden nasprotnik. Na srečo je Brahim z dobro tekmo Realu pomagal do zmage. Dobra, dinamična tekma je občasno dvignila navijače na noge, vendar se je videla predvsem rutina obiska tekme pri navijačih s sezonsko karto in velik odstotek turistov, ki so prišli tekmo gledat iz zanimanja in ne iz navijaških razlogov. Tudi večjega vznemirjenja pred in po tekmi ni bilo videti. Vse to pa ne pomeni, da ogled tekme Reala ni vedno posebna izkušnja. Sploh če igra doma!

Slika 1: Pogled iz zadnje vrste na tekmi proti Villarelu.

El Madrileño

Derbiji so vedno posebni. Mestni derbiji še bolj! Videl sem že več pomembnih Realovih tekem. Od El Clásica do izločilnih bojev Lige Prvakov. Vseeno v mestu ni bilo čutiti takšne atmosfere kot na dan madridskega derbija El Madrilena. Ljudje so po mestu nosili majice svojega kluba, metro je bil nabit z navijači že več kot 2 uri pred tekmo. Na ulici, kjer se pred tekmo zbirajo navijači so že 2 uri pred tekmo gorele bakle. Med napevi sta kraljevala 

»Te juro que aunque pasen los años nunca lo vamos a olvidar
¡Que perdiste la final! EN LISBOA Y EN MILÁN!
Esa mancha no se borrará jamás«

…in pa seveda…

»Los años van pasando y todo sigue igual
Perdiendo las finales contra nuestro Real
No importa lo que digan nunca lo olvidarán
Lloraron en Lisboa, lloraron en Milán!«

Oba rdeče bele spominjata na njihova poraza v Milanu in Lizboni. Nekdo jim mora razložiti kdo je kralj prestolnice! Koreografija pred tekmo je prikazala, kako boginja Cibeles vikingu v srce vkleše Realov grb in že je bil čas za začetek tekme.

Slika 2: Tifo pred mestnim derbijem.

Real je v nasprotju s prvim derbijem sezone dominiral in celotno tekmo držal zmago v svojih rokah. Na žalost je po skoraj dveh urah zbadanja gostujočih navijačev Marcos Llorente v zadnji akciji tekme ukradel 2 točki. Sol na rane je dodalo dejstvo, da je Marcos Llorente bivši igralec Reala in tudi izhaja iz družine z dolgo zgodovino igranja za Real Madrid. Ampak Real je ostal v igri za naslov in s prijatelji smo Atlete poslali na Neptunov vodnjak na Paseo del Prado. Tam namreč Atletico proslavlja svoje naslove in letos lahko proslavljajo le dve zmagi in remi proti Realu.

Bitka proti Leipzigu

Kot vsi vemo za Real nikoli ni bilo dovolj biti zgolj kralj Španije. Kot je Carlos V iz Madrida vodil celotno Evropo, tako tudi Real dominira celotni evropski nogomet iz španske prestolnice. Na dan izločilnih bojev Lige Prvakov je Bernabéu čisto nekaj drugega, kot na prej opisani tekmi proti Villarealu. Kljub vsemu je bilo pričakovati napredovanje kraljev Evrope. To je dal vedeti tudi napis na južni tribuni pred tekmo.

Slika 3: Vzdušje pred tekmo.

Na igrišču je bila situacija drugačna. Real je le s težavo prišel čez močan Leipzig, ki je zgrešil kar nekaj dobrih priložnosti. Cilj je bil vseeno izpolnjen!

Guardiola proti Realu

Če so bile prejšnje tekme zanimive in je bilo pričakovanje veliko, je bilo po žrebu s Cityjem znano, da bo Bernabéu proti aktualnim prvakom in favoritom za naslov moral ponesti domače igralce do zmage. Ko pride do najpomembnejših tekem, se vedno napove prihod igralcev preko trga Sagrados Corazones, ki je lociran tik ob Bernabéu. Celotna ulica se napolni z navijači in ob prihodu igralcev od ekstaze eksplodira. Če boste kdaj potrebovali dober kriterij ali gre za ključno tekmo ali ne, samo poglejte če je napovedan sprejem avtobusa igralcev. 

Tokrat ni bilo nič drugače. Poleg klasičnih skandiranj, je bilo tokrat slišati tudi precej materiala na računa Pepa Guardiole, kar ni nikogar presenetilo. Avtobus gostov je prispel po drugi poti in vedeli smo, da je Realov avtobus nedaleč stran. Prižgale so se bakle, ob mimo vožnji igralcev pa smo vedeli, da gre zares. Čas je bil za vstop na stadion. Na tribuni je bil izpisan začetek himne Hala Madrid y Nada Más. In težko je bolje opisati Real Madrid. Pomembno je ceniti uspehe iz preteklosti, vendar je vedno potrebno stremeti k novim!

Slika 4: Historia por hacer.

Fantastična tekma dveh izjemnih ekip se je končala z rezultatom 3:3. Zadnji Valverdejev gol je bil res neverjeten in je ohranjal upanje na preboj v polfinale. Bernabéu je celotno tekmo odlično podpiral igralce. 

Kot zanimivost naj dodam, da je ISIS napovedal napad na stadion pred tekmo. Po tekmi sem dobil sporočilo od prijatelja, da je Florentino Perez rešil na tisoče življenj, ker je tako podražil karte, da si Isis ni mogel privoščiti vstopnice. Mogoče je v tem celo nekaj resnice.

Slika 5: Florentino rešuje življenja.

El Clásico in Xavi Quédate

Morda se iz zapisa ne čuti dovolj, ampak vsaka opisana tekma je bila bolj pomembna , njeno doživetje pa bolj noro. El Clásica tako ali tako ni potrebno posebej opisovati. Moramo pa vseeno vedeti, da Xavi v Madridu res ni priljubljen in ko s svojo Barcelono pride na obisk, mu je nenaklonjenost do njega in njegove ekipe potrebno jasno pokazati. Tekma je imela še dodaten naboj, saj bi ob zmagi Real praktično potrdil naslov španskega prvaka. 

Pred tekmo se s prijatelji pogosto dobimo na ulici za južnim delom stadiona. Včasih so tam prevladovali Ultras Sur, ki jih je Florentino Perez upravičeno vrgel iz stadiona, saj je velikokrat šlo bolj za huligane kot za navijače. Ker nimajo več vstopa na stadion, se pogosto vseeno pred tekmo zberejo na tisti ulici. Naključno sta prišla mimo dva turista iz drugega predela Španije. Po naglasu smo zelo hitro ugotovili, da je šlo za andaluzijski par. Šlo je za enega tistih parov, kjer je en navijal za Real, drugi za Barcelono. Na srečo jih je prijatelj do časa opazil in ju poslal po vzporedni ulici. Čeprav večjih incidentov že dolgo ni bilo, vseeno ni pametno hoditi z dresi Barcelone mimo bivših Ultras Sur. 

Slika 6: Zmaga proti Barceloni.

Celotna tekma se ni odvijala po željah Reala, saj smo tekom tekme celo zaostajali. Na koncu je, kot že tolikokrat doslej, tekmo odločil Jude in nam s tem prinesel novo lovoriko. Po njegovem golu se je praznovanje zares začelo. Glavne klasike kot so Como no te voy a Querer, Campeones in Real Madrid Olé Olé smo pričakovali. Vse ostale napeve je na koncu zasenčil Xavi Quédate, ki je postal najbolj popularna pesem aprila in maja v Madridu. Celotna Castellana je Xavija prosila naj ostane trener Barcelone. Na koncu se je napev raznesel po ulicah, na metro, vlake in avtobuse. Zagotovo je šlo za eno najboljših izkušenj, ki jo lahko doživi navijač Reala. 

Čez en teden je bilo tudi uradno potrjeno, da je Real prvak. Ker živim nedaleč od palače in vodnjaka Cibeles, kjer Real proslavlja svoje naslove, sem se tudi sam odpravil tja. Na žalost je bila proslava odpovedana, ker je Real osvojil le enega od glavnih ciljev sezone. Glavni cilj sezone je vedno naslov v Evropi in ker se je bližala povratna tekma z Bayernom je bila proslava za en teden prestavljena. To nas seveda ni ustavilo in kar naenkrat je bilo na Cibelesu polno policije, ki je nadzorovala, da navijači ne prerežemo glavne prometne žile Madrida, ki teče ravno čez Paseo del Prado mimo Cibelesa. Od zdaj že klasične Xavi Quédate do napevov za Kyliana Mbappeja, je Cibeles vseeno občutil nekaj proslave že takoj po osvojitvi naslova.

Slika 7: Neuradna proslava na Cibelesu.

El Real Madrid Nunca se Rinde

Povratna tekma polfinala Lige Prvakov na Bernabéu. Gre za najbolj pomembno tekmo, ki jo lahko igra Real Madrid, razen če je tudi finale Lige Prvakov na Bernabéu. Vzdušje je bilo temu primerno. Vse kar sem do zdaj opisal pomnožite z 2 ali 3 in dobili boste vzdušje na dan tekme proti Bayernu. Že od El Clásica naprej je bilo po Madridu zaznati velik porast belih majic Reala. Na dan tekme z Bayernom od vstopa na metro ni bilo videti nič drugega, kot samo Realove drese. 

Ulice so bile tako polne, da telefoni niso imeli signala. Na zbirnem mestu, kjer bi se morali dobiti s prijateli, so že 2 uri in pol pred tekmo prižgali toliko bakel in pirotehnike, da je prišla ulico praznit policija. Zato sem se odpravil proti trgu Sagrados Corazones. Komaj sem dobil nekaj prostora in čakanje na prihod igralcev se je začelo. Naj dodam le, da izkušnja za astmatike zaradi količine bakel, ni priporočljiva. Polni adrenalina smo se odpravili na stadion. 

   
Slika 8: Čakanje na bus Igralcev Reala          Slika 9: Polna ulica navijačev Reala

   
Slika 10: Slika pred tekmo z Bayernom.    Slika 11: Real Madrid se nikoli ne preda!

Tifo je tokrat sporočal, da se Real Madrid nikoli ne preda. V tistem trenutku še nismo vedeli, kako zelo se bo ta rek uresničil. Za razliko od prejšnji tekem v Ligi Prvakov, je Real dominiral in si pripravil številne priložnosti. Vini je igral eno svojih najboljših tekem in le Neuer je zaslužen za to, da Real ni in ni mogel zadeti. Kar naenkrat je sledil hladen tuš in Real je zaostajal. Bernabéu je takoj pokazal, zakaj stereotipi o slabem navijanju ne držijo in takoj po zadetku je stadion postajal bolj in bolj glasen. Igralci so verjeli, navijači smo verjeli in tudi Bayern je vedel, da se Real ne bo kar tako predal. In se tudi ni. Dva zadetka Joseluja sta prinesla novi finale, ki nas čaka zelo kmalu. 

Po El Clásicu se je proslavljalo, ampak tokrat je bilo slavje na še višjem nivoju. Iz stadiona nihče ni šel domov še skoraj eno uro po tekmi. Še enkrat so se zavrtele vse slavne himne. Igralci so proslavljali z navijači. Res fantastično vzdušje in nekaj kar se res zgodi zelo poredko. Kot po El Clasicu so se napevi raznesli po ulicah Madrida. Castellana se je zaustavila. Vozniki so trobili, ampak v melodijah Reala in tudi tokrat se proslava ni končala do prihoda domov. Če bi imel naslednji dan dopust, bi verjetno domov prišel šele podnevi. 

Finale se ne igra, finale se zmaga! Upajmo da bo to veljalo tudi letos. Želim vso srečo igralcem Reala, da na zadnji klubski tekmi Kroosu prinesejo še en naslov Lige prvakov. In tudi članom naše peñe želim, da uživajo v finalu. Dobro navijajte in če bo vse po sreči, naše junake pričakam na Cibelesu.

Z zmago v finalu ali ne, za nami je odlična in zanimiva sezona. Na več takih. Hkrati bi se zahvalil slovenski peñi in še posebej Mitju in Markotu za pomoč pri kupovanju kart. Vsem ostalim predlagam, da se čim prej udeležite tekme na Bernabéu. Hkrati pa ne pozabite, da Madrid ponuja mnogo več kot le nogomet. Če boste po nedeljskem Rastru šli na dobro kosilo in nato na sprehod po Retiru, vam bo takoj jasno zakaj gre za enega najlepših mest na svetu. Lahko pa me seveda počastite s pivom in bom jaz vaš lokalni vodič.

Hala Madrid y nada más!

Reportažo z nogometnih tekem španske La Lige, Real Madrid – Villarreal (17. 12. 2023), Real Madrid 1 – 1 Atletico Madrid (04. 02. 2024 ) in Real Madrid 3 – 2 Barcelona(21. 04. 2024) ter Lige Prvakov, Real Madrid 1 – 1 RB Leipzig (06. 03. 2024), Real Madrid 3 – 3 Man. City  (09.04. 2024) in Real Madrid 2 – 2 Bayern (08. 05. 2024) je napisal Matej Krmelj.