X Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih

Franciso “Paco” Buyo Sánchez

Slika

Buyo Francisco Sanchez se je rodil 13. januarja 1958 v mestu Betanzos (La Coruña) in je drugi otrok zakonske zveze med Vincentom in Emiliano.
Slika
Klubska izkaznica Paca Buya v prvem klubu Ural CF

Paco Buyo je nadarjenost za nogomet začel kazati že v otroštvu na ulicah njegove soseske La Ribera. Njegov starejši brat Anthony je prav tako igral nogomet in sicer kot centralni branilec v ekipi Betanoza. Paco je začel igrati nogomet v lokalni ekipi Ural CF pri štirinajstih letih, kjer pa se je odlično znašel tako v golu, kakor tudi pri doseganju zadetkov, tako da je bil takrat praktično nepremagljiv med vratnicama, ob enem pa tudi najboljši strelec ekipe. Leta 1975 je podpisal prvo profesionalno pogodbo za Mallorco, kjer je ostal eno sezono, nato pa je odšel k Deportivu La Coruña. Tam je igra do sezone 1978/79, ko je moral oditi na obvezno vojaško služenje, zato je bil posojen ekipi Huesca. V Deportivo se je vrnil leta 1980, ob koncu sezone pa je podpisal pogodbo s Sevillio. Leta 1986 je prišel v Real Madrid, kamor ga je pripeljal tedanji predsednik kraljevega kluba Ramon Mendoza. Za špansko reprezentanco je igral v praktično vseh selekcijah, za člansko reprezentanco Španije pa je debitiral leta 1983 na zgodovinski tekmi (Španija je zmagala 12-1) proti Malti, kjer je zamenjal Andonija Zubizarreto. Kot zamenjava na klopi španske reprezentance je leta 1984 osvojil drugo mesto na evropskem prvenstvu, kjer je bila od Španije v finalu boljša Francija.
Slika
Buyo v dresu španske reprezentance na tekmi proti Malti

Prehod preko druge lige (Segunda División)

Čeprav so ga v Betanzosu že opazil razni skavti iz Deportiva, Celte, Pontevedre, na koncu le ni odšel h kateri od teh ekip, ampak k ekipi Palma Mallorce v sezoni 1975/76. Tam je po pogodbi mesečno dobil 16.000 nekdanjih pezet (nekdaj španska valuta) ter še 100.000 pezet letno, za vsega 16 odigranih tekem, kolikor jih je odigral za Mallorco. Nato so prišle ponudbe s strani Atlética Madrida, Malage in Las Palmasa, vendar je za odkupnino 1 milijona pezet odšel v Deportivo, kjer je preživel naslednje štiri sezone. Svoj prvo tekmo v dresu Deportiva je odigral proti Castellóni iz Castilije, kjer je ohranil svojo mrežo nedotaknjeno.
Slika

Prihod v prvo ligo (Primera División)

V sezoni 1980/81 je podpisal pogodbo s Sevillo, kar je bil njegov zadnji vzpon, saj je od takrat naprej vseskozi igral v prvi ligi. Trener Seville je bil takrat rojen zmagovalec in še vedno zelo spoštovan trener Miguel Munoz. Čeprav Buyo ni bil v ekipi kot prvi vratar, je vseeno že na drugi tekmi dobil priložnost, da je začel tekmo. Tako je pri Sevilli debitiral proti ekipi Zaragoze, ki je takrat tudi zmagala z rezultatom 2-0. Sam Buyo je ob tem dejal, da nima dobrega spomina na prvo tekmo, pa ne samo zato, ker so izgubili, ampak zato, ker je na tekmi bil premalo odločen. Kljub temu pa se je zaupanje trenerja Miguel Munoza v Buya povečalo, tako da je v prvi sezoni na golu Seville odigral kar 33 tekem.
Slika
Paco Buyo v dresu Seville

Prihod v Real Madrid
Slika
Sezona1987/88
Stojijo: Chendo, Buyo, Michel, Tendillo, Jankovic in Gordillo; klečijo: Butragueño, Solana, Hugo Sánchez, Sanchís in Martín Vázquez

Njegove dobre predstave v dresu Seville so ga končno pripeljale do Real Madrida v letu 1986, ko je bil trener kraljevega kluba Leo Beenhakker, ki je bil zelo zadovoljen z njegovimi sposobnostmi, nekoč pa je tudi dejal, da je gol z Buyom na njem vedno zaklenjen. Buyo je prišel v Real Madrid ravno takrat, ko je bila na višku svoje moči Quinta del Buitre, poleg njih pa so igrali še Gordillo, Maceda, Hugo Sánchez in ostali. Tisto leto se je ekipa borila za prestol v Španiji in ga na koncu tudi osvojila, z Buyom v golu, ki je dobil prednost celo pred Agustínom in Ochotorenom. Paco Buyo je odigral vseh 44 tekem, kjer je ekipa dosegla bilanco 27  zmag, 12 remijev in 5 porazov.

Njegov prvo tekmo v belem dresu je odigral proti Real Murcii na La Condomini, kjer je Madrid zmagal z rezultatom 3-1. Ekipo Real Madrida so takrat poleg Buya sestavljali še: Chendo, Gallego, Solana, Gordillo; Míchel, Martín Vázquez, Juanito, Valdano; Hugo Sánchez in Pardeza.

V sezoni 1987/88 je Paco Buyo osvojil svoj drugi zaporedno naslov španskega prvaka, kjer je odigral 35 tekem, vendar pa tisto sezono ni osvojil evropskega pokala, saj je izpadel v polfinalu, kjer je bil boljši PSV Eindhoven.

Tiste sezone v evropskih tekmovanjih so prinesle kar nekaj grenkega priokusa belemu baletu, kar je vedela celotna Evropa, čeprav je ekipo Reala sestavljala uspešna Quinta del Buitre in Quinta de los Machos (kot je Hugo Sanchez poimenoval sebe, Buya, Gordilla…).
Slika
Ena od izjemnih obramb v dresu Real Madrida

V glavnem španskem mestu je Paco Buyo ostal vse do konca nogometne kariere, torej do leta 1997. V tem času  je igral v dresu Real Madrida z izjemnimi igralci, kot so: Emilio Butragueño, Manolo Sanchis, Chendo, Rafael Gordillo, Michel, Hugo Sánchez, Rafael Martín Vázquez, Fernando Hierro, Fernando Redondo, Iván Zamorano in Raúl González in še bi lahko naštevali.
Slika
Sezona 1994/95
Stojijo: Buyo, Michael Laudrup, Fernando Hierro, Fernando Redondo, Luis Enrique, Quique Sanchez; klečijo: Miquel Lasa, José Amavisca, Ivan Zamorano, Manuel Sanchis, Rafael Martin Vazquez

Paco Buyo je dvakrat v dresu Reala prijel tudi nagrado Zamora, ki jo dobi vratar, ki prejme najmanj golov v sezoni. Kot prvič mu je to uspelo že v njegovi drugi sezoni (sezona 1987/88) pri kraljevem klubu, potem ko je prejel 23 golov na 35 tekmah, kvocient 0.65. Drugič pa je prestižno nagrado prejel v sezoni 1991/92, v katerem je odigral prav tako 35 tekem in dobil 27 golov, kvocient 0.77.

Za Real Madrid je odigral 454 uradnih tekem, sicer pa je v celotni svoji karieri odigral 542 uradnih tekem v prvi ligi.

V bogati karieri sta ga krasili moč in dobra igra v skoku, kljub temu, da je bil manjše rasti. Obvladal je tudi igro z nogo, kar je velikokrat tudi dokazal na tekmah. Zaradi svoje narave, predvsem pa zaradi izredne želje po zmagi, je bil vpleten v kar nekaj konfliktov.
Slika Slika
Spreten v igri z nogo …                                                 … kot tudi v zraku

Po nogometni karieri se je preizkusil tudi kot trener, kjer je med drugim treniral mladinsko ekipo Real Madrid C. Preizkusil se je tudi v vlogi strokovnega komentatorja za razne televizije in radie.
Slika Slika
Buyo kot trener …                                                    … in kot komentator na radiu

Ime: Francisco “Paco” Buyo Sánchez
Datum rojstva: 13. januar 1958
Kraj rojstva: Betanzos (La Coruña)
Višina: 1,79 m
Teža: 77 kg
Klubi, kjer je igral v karieri:

 • 1972-1973: Ural CF
 • 1973-1975: Betanzos
 • 1975-1976: Mallorca
 • 1976-1978: Deportivo La Coruna
 • 1978-1979: Huesca
 • 1979-1980: Deportivo La Coruna
 • 1980-1986: Seville
 • 1986-1997: Real Madrid

Osvojeni naslovi:

 • 6 La Liga (1987, 1988, 1989, 1990, 1995, 1997)
 • 2 Copa del Rey (1989, 1993)
 • 3 Španski Superpokal (1988, 1990, 1993)
 • 2 pokal Zamora

Slika
Francisco “Paco” Buyo Sánchez

Paco Buyo je s svojimi briljantnimi obrambami veljal in še velja za idola marsikaterega vratarja v Španiji in na svetu, med drugim je tako idol tudi Ikerju Casillasu, ki ga nadvse spoštuje, zagotovo pa Iker ni osamljen primer.
Slika
Iker Casillas in Paco Buyo